Suriye’ye giden çocuklarının peşinde 11 aile

Sudan’da tıp okuyan çocukları geçen hafta “İstanbul’dayız, Suriye’ye geçiyoruz” mesajıyla ortadan kaybolan 2 Sudanlı ve 9 İngiliz aile Türkiye’de çocuklarının izini arıyor

sudanli-baba516.03.2015 ONUR EREM @onurerem

İngiliz doktor Mamoun Abdülkadir Şubat ayında Sudan’ın başkenti Hartum’da tıp okuyan kızı  Lena’yı ziyarete gittiğinde her şey yolundaydı. Birlikte eğlendiler, yemeğe çıktılar, hasret giderdiler. Bir haftalık ziyaretin ardından ülkesine dönen Abdülkadir’in hayatı geçen hafta, 12 Mart Perşembe günü telefonuna gelen bir mesajla değişti: “Türkiye’ye geçtim, Suriye’deki hastanelerde gönüllü çalışmaya gidiyorum”.

‘Afrika dururken neden Suriye?’

19 yaşındaki Lena yalnız değildi. Tıp Bilimleri Akademisi’nden sekizi yeni mezun doktor, üçü tıp öğrencisi toplam 11 kişilik bir grupla Hartum’u terk etti. Gruptakilerin dokuzu İngiliz-Sudan, ikisi de Sudan yurttaşlığına sahipti. Lena bir yardım faaliyetine gidiyormuş gibi mesaj atsa da, tüm gençlerin telefonunu kapatıp izini kaybettirmesi Abdülkadir’in aklında “Kızım cihatçıların doktorluğunu yapmak için mi kandırıldı” şüphesini uyandırıyor, güçlü bir şekilde: “Sonuçta Afrika’da yaşıyordu, kıtanın her yerinde çok sayıda doktor ihtiyacı var. Yardım faaliyeti için neden o kadar uzağa, Suriye’ye gitsin ki?”

‘Hemen İstanbul’a geldim’

Mamoun Abdülkadir haberi alır almaz Cuma gecesine bir uçak bileti alarak Cumartesi sabaha karşı İngiltere’den Türkiye’ye geldi, kızı gibi İstanbul’a indi, oradan da kızının izini sürmek için Hatay’a geçti. Diğer gençlerin aileleri ise bir gün sonra İstanbul’a geldi. “Sudan’da kızımla birlikte yaşayan annem haberi aldığında çok kötü oldu. Eşim onun yanına gitti, ben de İstanbul’a bir bilet aldım. Zaman kaybetmeden kızımın peşine düşersem belki onu bulabilirim diye düşündüm” diyen Abdülkadir, ülkesinden ayrılmadan önce İngiliz emniyetine de haber verdi.

‘Hiç şüphelenmemiştik’

“Kızımın böyle bir şey yapacağından hiç şüphelenmemiştim” diyor Abdülkadir, “Diğer aileler için de aynısı geçerli. Hepsi İngiltere’de büyümüş, 15 yaşına gelince eğitim için Sudan’a gönderdiğimiz çocuklardı. Dindar olsalar da radikalizme veya şiddete uzak duran gençlerdi. Türkiye’ye vardıklarında hepsinin ailelerine mesaj atmasıyla öğrendik durumu, inanamadık. Sudan’da gençlerin Suriye’deki cihatçı gruplara katılması çok nadir olur, başımıza geleceğini hiç tahmin etmemiştik.”

‘Dikkat çekmemeleri imkansız’

Abdülkadir, her şeye rağmen umutlu: “11 kişilik genç bir grup ve hepsi siyah. Bu nedenle Türkiye’de dikkat çekmemeleri mümkün değil. Elimdeki bütün bilgileri Türk emniyetine verdim, bekliyorum. Bir dosya açtılar, yardımsever tavırları var, fakat henüz hiçbir ipucuna ulaşılamadı.”

Küresel cihat merkezi İstanbul

Farklı ülkelerden gelerek Suriye’deki cihatçı gruplara katılmak isteyenlerin genellikle ilk durağı İstanbul oluyor. İngiliz, Alman ve ABD medyalarından pek çok gazeteci, İstanbul’a gelerek cihatçıların İstanbul’dan Antakya ve Antep’e, oradan da Suriye’ye gittiği rotaları takip etmiş, Türkiye’deki küresel cihatçı lojistik ağının nasıl çalıştığını tüm dünyaya ifşa etmişti. Son haftalarda ise üç İngiliz kadın bir yabancı istihbarat elemanının eşliğinde Suriye’ye geçmiş, üç İngiliz erkek kişi ise Atatürk Havaalanı’ndan geri çevrilerek ülkelerine geri gönderilmişti.

Çocuklarını arayan aileler

Mamoun Abdülkadir, Türkiye’ye gelerek çocuğunu arayan çok sayıda ebeveynden biri. Hatta şanslılarından bile sayılabilir, geçen yıl Brüksel’de konuştuğum Belçikalı annelerin bir kısmı, çocuklarının izini sürmek için Türkiye’ye geldiklerinde havaalanından bir gerekçe gösterilmeden geri çevrildiklerini, Türkiye’ye alınmadıklarını anlatmıştı.

Sudan’da 30 gözaltı

Abdülkadir, Hatay’da bir yandan polis soruşturmasını beklerken bir yandan da kendileri kızlarından bir iz arıyor. Diğer aileler ise İstanbul’da, İngiliz Konsolosluğu’nda Türkiye, Sudan ve İngiltere’den gelen bilgileri bir araya getiriyor. “Sudan’da bu gençleri Suriye’ye gitmeye ikna edenleri bulmak için polis harekete geçti, 30 kişiyi gözaltına aldı” diyor Abdülkadir, “Öğrenebildiğimiz kadarıyla Türkiye’ye geldikten sonra ilk geceyi İstanbul’da geçirmişler. Ardından bir otobüse binerek Suriye sınırına doğru yola çıkmışlar. Tek bulabildiğimiz iz bu. Antep’e geldiklerinden şüpheleniyoruz ama emin değiliz. Ne yapacağımı da bilmiyorum, Hatay’da sürekli Türk emniyetiyle görüşerek güzel bir haberin gelmesini umuyorum.”

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın