AP: Türkiye’de Ateistler ve Hristiyanlar tehdit altında

Avrupa Parlamentosu İnanç Özgürlüğü Çalışma Grubu’nun önceki gün yayımladığı 2014 raporunda AKP hükümeti döneminde azınlık inançlarının durumunun kötüleştiği, sekülerliğin kağıt üzerinde kaldığı ifade ediliyor

european-parliament-in-brussels104.06.2015 ONUR EREM @onuerem

Avrupa Parlamentosu’ndaki farklı siyasi parti gruplarının ortak çalışma grubu olan Avrupa Parlamentosu Gruplararası Din veya İnanç Özgürlüğü ve Dini Tolerans Çalışma Grubu (FoRB&RT), 2014 yılı raporunu yayımladı. Dünyada ve Avrupa’daki ülkelerde geçen yıl bu alanda yaşanan gelişmelerin ve ülkelerin genel durumlarının yer aldığı raporda Türkiye’ye büyük eleştiriler yer alıyor.

10939698_10152504550656986_1704180237_o“Türkiye Anayasası’nda inanç özgürlüğü yer alsa da, Türkiye resmen seküler bir devlet olsa da pratikte Sünni Müslümanlar imtiyazlı konumda” ifadelerinin kullanıldığı raporda, diğer dinlerin ibadethanelerinin tanınması ve din insanları yetiştirmeleri konusunda azınlıkların haklarının kısıtlandığı anlatılıyor.

Önceki gün yayınlanan raporda Türkiye hakkına dikkat çekici ifadeler şöyle:

>> 2002’de AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte dini azınlıkların durumu endişe verici bir hal aldı, içinde bulundukları şartlar pek çok açıdan geriledi.

>> 2014 yılında toplumdaki farklı inanç gruplarının durumu belirgin bir şekilde kötüleşti. Hükümetin politikaları nedeniyle en fazla risk altında olan gruplar ise Hristiyanlar ve Ateistler.

>> 2013 ve 2014 yıllarında AKP yetkilileri ateistler hakkında açıkça negatif söylemlerde bulunurken, ülkedeki yasalar nedeniyle açıkça dini reddeden insanlar hakkında “dini değerleri aşağılama” gerekçesiyle hapis cezaları verilebiliyor.

>> Hükümet ve Sünni toplum tarafından Alevilere karşı hem resmi hem de toplumsal ayrımcılık uygulanıyor. Alevilerin cemevlerinin resmi olarak ibadethane statüsünde tanınması için hiçbir adım atılmıyor.

>> Hükümet Alevilerin gerçek Müslüman olmadığını iddia ediyor.

>> Dini azınlıklar yasal ve idari süreçler nedeniyle özgür bir şekilde faaliyet yürütemiyor.

>> Hristiyanlar kilise inşa etmek için yasal izin almakta zorluk yaşıyor.

>> Hiçbir azınlık inancı tüzel kişilik sahibi olamıyor ve bu nedenle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Örneğin 2014 yılında İzmir’deki Santa Maria Kilisesi tüzel kişilik sahibi olamadığı için tüm mülklerini devlete vermek zorunda kaldı.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın