GABRIELLE ZIMMER: AKP varken AB zor

GABRIELLE ZIMMER: AKP varken AB zor

ONUR EREM – BRÜKSEL | 19.02.2014

Avrupa Parlamentosu’nda sosyalist ve komünist partilerin bir araya gelerek oluşturduğu Avrupalı Birleşik Sol – Kuzeyli Yeşil Solu (ABS-KYS) grubunun lideri Gabriele Zimmer BirGün’e Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili özel açıklamalarda bulundu. AKP’nin ülkedeki demokrasiyi geliştirmesi gerekirken ısrarla tam tersini yaptığını söyleyen Zimmer “Özellikle son yıllarda AKP’nin demokrasi karnesi gittikçe kötüleşiyor. Başbakan Erdoğan’ın söylemi, bu durumun yakın gelecekte de düzelmeyeceğini gösteriyor” dedi. Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel ziyareti sırasında gerçekleştirilen kapalı oturuma da katılan Zimmer “Toplantıda kendine yöneltilen onca eleştiriye rağmen Erdoğan yaptıklarının arkasında, sürekli kendini savunuyor ve hatası olmadığını iddia ediyor” diye konuştu.

REFORM OLURSA DESTEK VAR

Şu anda grup olarak Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduklarını söyleyen Zimmer “Bizim karşı çıkış noktamız Hristiyan Demokratlardan farklı. Onlar dini ve etnik gerekçelerle karşı çıkıyor. Biz ise Türkiye’nin yeterince demokratik bir ülke olmadığını düşünüyoruz. Türkiye AB üyeliği için yasal demokratik reformlarını tamamladığı gün Türkiye’nin üyeliğini destekleyeceğiz. Şu anda AB üyeliği, Türkiye’nin demokratikleşmesi için sahip olduğu en büyük motivasyon” dedi.

AKP’NİN EKSEN KAYMASI

Birkaç yıl önceye kadar her konferansta, her söyleşide Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili sorular aldığını söyleyen Gabriele Zimmer, AKP’nin AB rotasından çıkması nedeniyle artık Türkiye’nin üyeliğinin kimsenin tartışmadığı ve sormadığı bir konu haline geldiğini belirtti. Görüşmelerin tıkanmasının ana nedeni olarak AKP’yi gösteren Zimmer “Müzakerelerin tekrar canlanması için AKP’nin politikalarını değiştirmesi lazım. Ama bu olacak gibi gözükmüyor. Zaten Erdoğan AB’nin öncelikleri olmadığını, Şanghay İşbirliği Örgütü’nü AB’ye tercih edeceklerini açıkladı. Bunlara bakınca AKP genel seçimlerde iktidarı kaybetmesi müzakerelerin hızlanmasına da vesile olabilir” ifadelerini kullandı.

ABS-KYS nedir?

Avrupa Birleşik Sol – Kuzeyli Yeşil Solu, farklı ülkelerde Avrupa Parlamentosu seçimlerine giren sosyalist-komünist partilerin Avrupa Parlamentosu’nda birlikte çalıştıkları grubun adıdır. 2009 seçiminin ardından 766 sandalyeli Avrupa Parlamentosu’nda 36 sandalye alarak sayısal olarak 5. büyük grup haline gelen ABS-KYS’nin Mayıs 2014’teki seçimde SYRIZA’nın da etkisiyle sandalye sayısını 56’ya artırması bekleniyor.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Responses to GABRIELLE ZIMMER: AKP varken AB zor

  1. vibropress dedi ki:

    Yazınızı çok beğendim, devamını merakla bekliyorum

    Beğen

Yorum bırakın