İTÜ öğrencileri fakülte işgal etti

Soma Katliamı’nın ardından katliamın sorumlularının okullarıyla ilişkisine isyan eden İTÜ öğrencileri Maden Fakültesi’ni işgal etti. İşgalin ilk gecesinde BirGün fakülteye gitti, talepleri dinledi

DSCF2472

ONUR EREM 16.05.2014

Cuma akşamı başlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’ndeki işgali duyar duymaz heyecanla Ayazağa Kampüsü’ne doğru yola çıktım. Fakülte işgali kavramının heyecanlandırdığı tek kişi ben değildim. Erzak götürmek için uğradığım bakkal dev bir meyve-sebze poşeti hazırladı: “Al, bunlar benden. Ben gidemiyorum sen götür gençlere”.

İşgale yol açan nedenlerin başında Soma Holding yöneticisi Alp Gürkan’ın İTÜ Maden Fakültesi’yle olan ilişkisi ve okulun öğretim üyelerinden Orhan Kural’ın TV’deki “tatlı ölüm” açıklamaları, kaza yaşanan maden ocağının danışmanları arasında yer alması geliyordu.

Fakülteye vardığımda ise forum çoktan başlamıştı. İTÜ öğrencisi olan, dışarıdan desteğe gelen yüzlerce genç hem işgalin öz örgütlenmesini hem de sonraki günlerin planlarını yapıyorlardı. İlk izlenim olarak, daha önce gördüğüm Boğaziçi Kantin İşgali’nden çok daha büyük olduğunu söyleyebilirim.

Öğrencilerin çoğu daha önce Gezi dışında herhangi bir işgale katılmamış. Ama hızla neler yapmaları gerektiğini konuşuyorlar. Güvenlik, lojistik, temizlik gibi birimler oluşturularak işgal mekanının öz yönetimini ayarlıyorlar.

DSCF2461Katılımcıların konuştukları konuların bazıları şöyle:

– ODTÜ’deki eylemcileri kınamak için Rektörlük açıklama yapabiliyorsa, Soma’yı kınamak için de yapabilir, bunu biz sağlayacağız.

-Bu işgal eylem üretebildiği ve politik kalabildiği sürece devam etmeli. Üniversite işgalleri tüm ülkeye yayılabilir, diğer üniversitelere ilham olabiliriz.

– Üniversite’de fakülte işgali çok nadir gözüken bir şeydir, bu moment bugün ortaya çıkmış bulunmakta. Çok uzun yıllarda bir kere görülür başarılı işgal. Yıllar önce Boğaziçi’nde olmuştu. Bu yüzden sokak eylemleri yapmaktansa, burada kendi komünümüzü kuralım, eğitimler verelim, yemeğimizi yapalım, bahçemizi ekelim. Eski tecrübelerden de ders almalıyız.

Levent’teki Soma Holding nöbetinden gelenler tecrübelerini aktardı, İTÜ’lüleri bir sonraki gün deneyimlerini aktarmak üzere Soma Holding önüne davet etti. Öğrenciler diğer üniversitelerden gelen işgal ve forum haberlerini alkışlarla karşıladılar.

İşgal nasıl başladı, nasıl bu noktaya geldi?

Foruma verilen arada fakülte binasını dolaşıyorum. Duvarlara Roboski’den Yunanistan’da öldürülen Alexis’e kadar dayanışma mesajları yazılmış. Tanıştığım üç gençle, Yağız Sungur, Ezgi Taş ve Gürkan ile işgalin nasıl başladığını, taleplerinin ne olduğunu konuşuyoruz.

>> İşgal nasıl başladı?

Soma Katliamı’nın gerçekleştiği günden itibaren İTÜ öğrencileri olarak sokaktaydık. Taksim ve Kadıköy’e gitmiştik. Ölümler tatlı tatlı değil kanlı kanlı olur diyerek Orhan Kural’ın kapısının önüne kanlı baret bırakmıştık.

Cuma öğlen saatlerinde İTÜ’deki vicdan ve onur sahibi öğrenciler bir forum düzenledi. Bu toplantıda Maden Fakültesi’nde bir eylem yapma kararı aldı.

Gençlik örgütlerinin ötesinde bir şeyler yapmak isteyen örgütsüz gençler vardı. 60-70 kişilik bir katılımla saat 17:00’de Maden Fakültesi’nin bahçesinde bir forum daha düzenlendi, eylem planı yapıldı. İşgal yapılabilir mi, yapmalı mıyız, nasıl, diye konuşuldu, işgal kararı çıktı.

>> Pratik olarak nasıl gerçekleşti işgal?

Saat 18:00’de İngilizce sınavları vardı. Sınıflara girdik ve “Biz bu fakülteyi işgal ediyoruz. Kaybedilen canların yanında sınavın birkaç gün ertelenmesinin bir önemi olmaz” dedik. Öğrenciler hiç kötü tepki göstermedi, olumlu karşıladı ve bizle kalıp işgale katıldılar.

Hızla A ve B kapılarını kapattık, güvenlikler ne olduğunu anlayamadılar. Böyle bir şeyle ilk defa karşılaşıyorlar. Kapının arasına sopalar geçirdikten sonra açmaya çalıştılar ama açamadılar.

>> Kampüste kaç güvenlik var?

Kampüsteki güvenlik sayısı son dönemde çok arttı. Aktif olarak 30 güvenlik var her an. Kapıdaki güvenliklerde cop da var, ama henüz öğrencilere karşı kullanmadılar.

>> Devam edelim…

Bütün pencereleri ve giriş çıkışları tuttuk ve işgal tam anlamıyla işgal haline geldi. Katılım artıp tepkiler olumlu yönde gerçekleşince bir anda büyüdük. Diğer okullardan gelen işgal ve forum haberleri de bize enerji verdi.

>> İşgalin ardından ilk yaptığınız ne oldu?

Bir forum topladık ve kararlarımızı tekrardan düşündük. Biz bu işgali başlatırken işgali belli koşullarda bitimek için başlatmadık. Bir pazarlık, müzakere içinde değiliz. Taleplerimiz var ve bu talepler gerçekleştikten sonra da nasıl ilerleyeceğimizi konuşacağız. İşgalimizin sürekliliği buranın dinamikleriyle alakalıdır.

>> Talepleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

1 – Orhan Kural’ın istifası ve özür dilemesi ilk talebimiz. Bir açıklama yapmıştı ama öyle bir özür diledi ki, özrü kabahtinden büyük.

2 – İTÜ’nün Soma Holding ile tüm bağlarını koparmasını istiyoruz. Geçmişte bir kere proje yapıldı, bir daha yapılmayacağına dair taahhüt istiyoruz.

3 – Öğrencilere dair herhangi bir soruşturma açılmaması bir diğer talebimiz. Bu sene, yani Rektör Karaca’nın ikinci senesinde rekor sayıda soruşturma açıldı. Yalnızca 2 haftada 42 öğrenciye soruşturma açtılar. Bazı öğrencilerin aynı anda 6 soruşturması var.

4 – İşçi odaklı bir eylem yaptığımız için taşeronlaştırmaya karşı bir talep de ürettik. İTÜ’nün yemekhane ve güvenlik işçileri taşeronlar. Okulun kadrolu çalışan sayısı 2 elin parmaklarını geçmez. Bu işçiler sözleşmeye bağlanmalı, kadroya alınmalı. Taşeron sisteminde sürekli işten atılıyorlar, tazminat alamıyorlar, emeklilik süreleri uzuyor. Bu sistem sonlanmalı.

5 – İTÜ Rektörlüğü’nden Soma’ya dair bir açıklama bekliyoruz. Bu facianın kader değil bir katliam olduğuna dair bir bildiri yayınlamalarını istiyoruz. Rektör Karaca’nın daha önce Erdoğan’ın söylemini tekrarlayan açıklamaları olmuştu. Bu söylemi terk etmeli.

>> Taleplere bir geri dönüş oldu mu henüz?

Orhan Kural’ın özrüne dair bir cevap gelmiş, ama resmi açıklama yapılmadı. Soruşturma açılmayacağına dair bir söz geldi. Bu söze çok güvenemiyoruz, Rektör Karaca sonuçta söyleyen. Ama yine de elimizde bir koz olur, yoksa biz atılmayı göze alarak geldik buraya. Soma Holding ile ilişkinin kesildiğine dair yarın açıklama yapılacakmış. Bekliyoruz.

>> Bundan sonra neler yapacaksınız?

Diğer üniversitelerdeki işgal hareketlerine ilham verdik, işgallerin büyümesini ve yayılmasını arzuluyoruz. İTÜ yalnızca bir kıvılcım. Hükümetin yaptıkları herkesin sabrını zorluyor. Bu yüzden Cumartesi bütün İstanbulluları fakültemize davet ediyoruz. Gelsinler, konuşalım, birbirimizden ilham alalım.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın