Sermaye talanı her yerde, direniş de!

‘Mega proje’ler için Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede gördüğümüz doğa talanı, bu sefer Meksika’da halkı isyan ettirdi. Xochicuautla yerlileri direniyor

MEK31.07.2015

Meksika’nın başkenti Meksiko yakınında yaşayan Xochicuautla yerlileri, yeni bir otoyol için atalarının kutsal ormanından geçecek otoyola karşı ayaklandı. “Barışçıl bir direniş yapmak istiyoruz” diyen köylülerin sık sık emniyet güçleri ve özel güvenliklerinin şiddetine maruz kalması bölgedeki gerilimi artıyor.

Uydu görüntülerinden net bir şekilde görülen orman katliamı, İstanbul'un kuzey ormanlarındaki orman katliamını andırıyor

Uydu görüntülerinden net bir şekilde görülen orman katliamı, İstanbul’un kuzey ormanlarındaki orman katliamını andırıyor

Türkiye’de 3. Köprü ve Yeşil Yol, Brezilya’da devasa barajlar gibi pek çok devlet onaylı doğa talanından tanıdık olduğumuz saheler yalnızca gelişmekte olan ülkelere özgü bir durum değil. Fransa gibi gelişmiş kapitalist bir ülke de son iki yıldır artan şekilde havaalanı ve baraj gibi projelerle doğasını rant için şirketlere kurban ediyor. Küresel kapitalizmin krize girdiği 2008 yılından beri güçlenen bu doğa talanı eğilimi o kadar güçlü ki, Fransa polisi bu barajın yapılmasını sağlayabilmek için ülkede onyıllardır ilk defa bir protestocu öldürmüştü.

Meksika’daki hikaye de, devletin başkent Meksiko’nun hemen güneybatısında kalan bu bölgeden yeni bir otoyol geçirme planıyla başlıyor. Yıllardır proje aşamasında olan bu otoyol, tıpkı Meksiko’nun güneydoğusuna yapmak istediği yeni büyük havaalanı gibi geçen yıl uygulamaya geçirilmek istendi. Ve tıpkı havaalanı için kutsal ormanlarının kesilmesine izin vermeyen yerliler gibi Xochicuautla yerlileri de direnişe geçti.

MEKSMEKSİKAÖnce yasal yolları kullanarak başladılar direnişlerine. Otoyol projesine karşı dava açtılar ve geçen yıl mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkarmayı başardılar. Fakat yürütme durmadı. 2015 başlarından itibaren bölgede inşaata ve orman kesimine devam eden şirketlerle köylüler arasındaki gerilim arttı. Her seferinde kolluk ve özel güvenlik güçleri, inşaatı durdurmak isteyen köylüleri ormandan kovdu, her seferinde direniş büyüdü.

MEKSİArtık bu inşaata bir yasal kılıf uydurmak gerektiğine karar veren Meksika Başkanı Nieto tarafından, bir kararname ile ormanın mülkü köylülerden alındı ve kamulaştırıldı. Geçen ay verilen bu karar yerlileri iyice öfkelendirirken orman çevresindeki direniş büyüyor. Son olarak geçen hafta Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) de projesi sekiz yıl önce başlayan Toluca-Nuacalpan otoyoluna karşı direnen Xochicuautla halkına destek mesajı yayınladı. “Katil Enrique Pena Nieto tarafından verilen bu kamulaştırma kararı kabul edilemez” diyen EZLN, ormanın köylülerdeyken zaten kamuya ait olduğunu fakat kamulaştırmayla birlikte şirketlere verileceğine dikkat çekti. Zapatistalar açıklamalarında “Meksika’nın bu ölüm projesini uygulamaya geçirmesine izin vermeyeceğiz. Xochicuautla halkını bu mücadelelerinde yalnız bırakmayacağız” dedi.

Xochicuautla yerlilerinin uluslararası dayanışma çağrısının ardından gelen destek mesajlarının hükümet üzerinde yeterince baskı kurarak projeyi iptal ettirip ettiremeyeceği ise şimdilik meçhul.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın