Uluslararası Ateist Birliği’nin düzenlediği Ateist anketi, Türkiyeli Ateistlerin demografik yapısını ortaya koydu
ONUR EREM
Uluslararası Ateist Birliği (Atheist Alliance International) dünyada kaç Ateist olduğunu ve bu kişilerin demografik yapısını belirlemek için atheistcensus.com adresinde bir anket düzenliyor. 16 Aralık 2012’de başlayan ankete bir buçuk ayda dünya çapında 176 bin Ateist katıldı.
Türkiye, ankete en çok katılım sağlayan dördüncü ülke oldu. Türkiye’den 10.600 Ateistin verdiği bilgiler, Türkiye’deki Ateistlerle ilgili en geniş veritabanının oluşmasını sağladı. Bu bilgiler arasında en dikkat çekeni, Türkiye’deki Ateistlerin yüzde 84’ünün Müslüman ailelerde yetişmiş olması. Yalnızca yüzde 13’lük bir kısım dinsiz ailelerde büyümüş.
ATEİSTLERİN EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSEK
Ateistler, yüksek eğitim seviyeleriyle de dikkat çekiyor. Ankete katılanların yüzde 72’si üniversite veya yüksek okul, yüzde 17’si yüksek lisans veya doktora, yüzde 7’si de lise mezunu.
Ateistler, kendi inançlarını tanımlarken en çok şu terimleri kullanıyor: Ateist (yüzde 63), Agnostik (yüzde 13), Dinsiz (yüzde 8).
Verilere göre Ateistlerin yüzde 85’i 35 yaşın altında. Katılımcıların yüzde 47’si 15-24, yüzde 37’si 25-34, yüzde 10’u da 35-44 yaş grubunda yer alıyor.
Katılımcıların yüzde 77’si cinsel yönelimini erkek, yüzde 22’si dişi, yüzde 1’i de diğer olarak tanımlıyor.
ANKET KUSURSUZ DEĞİL
Anket, katılımcıları mail adresi üzerinden tanımladığı için her mail adresiyle bir katılım yapılabiliyor. Bu nedenle sahte hesaplarla anketi maniple etmek zor. Ancak anket sadece internet kullanıcılarına açık olduğu için, bu durumun demografi üzerinde bariz bir etkisi var. Bu nedenle interneti daha çok kullanan genç ve eğitimli nüfus ankette daha baskın: Türkiye’de yaşayan yaklaşık 4.5 milyon ateistin sadece ufak bir kısmı ankete katılmış durumda.
Yine de Türkiye’de 10 binden fazla Ateist ile yapılan bu anket, kapsamından ötürü önemli. Anketin küresel ve ülke bazlı sonuçlarını incelemek ve ankete katılmak için www.atheistcensus.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Merhaba,
Son iki yazınızda “maniple etmek” olarak kullandığınız tabirin doğrusunun bu olduğundan emin misiniz?
BeğenBeğen
bu konu biraz karışık galiba. bazı kaynaklar manipüle, bazıları manipule diyor. adam yayınlarının ana yazım kılavuzunda maniple yazdığı için öyle kullandım. tdk’nin sitesinde maniple kelimesi var, ancak anlamı “Telgraf işaretlerini göndermek için bir devredeki akımı kesmekte veya yeniden vermekte kullanılan araç, manipülatör”. manipülasyon kelimesinin fiil halini tdk’nin sitesinde bulamadım. sizce nedir doğrusu?
BeğenBeğen
Okurken kulağıma yanlış gelmişti ve araştırdığımda ben de sizinle aynı bilgilere ulaştım; dolayısıyla emin olamadım. Çoğunlukla kullanılan “manipüle etmek”miş ama elbette bu doğruluğunu kanıtlamaz. O yüzden bilemiyorum.
BeğenBeğen
o gün gazetemizin uzmanlarına danıştım, onlar da manipüle olduğunu söylediler. gazetede yayınlanmadan önce düzeltmişler hep 🙂
BeğenBeğen
O zaman ben de “manipüle” şeklinde ekliyorum kafamdaki sözlüğe 🙂
BeğenBeğen
Geri bildirim: Türkiyeli Ateistlerin çoğu Müslüman ailelerden | Dağ Medya