İlkim mültecileri yasal düzenleme bekliyor

Dünya çapında milyonlarca insan, iklim değişimi kaynaklı felaketler nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalırken uluslararası anlaşmalarda iklim göçünün tanımlanmamış olması mültecileri zor durumda bırakıyor
Deutsche Welle
Son yıllarda dünya çapında iklim değişikliğiyle ilişkilendirilen felaketlerin sayısında ciddi bir artış var. Uzmanlar her yıl daha fazla insanın bu nedenle ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını söylüyor. Son olarak 100 bin ile 200 bin arası Somalilinin komşuları Kenya’ya göçmek zorunda kalması ve buradaki mülteci kamplarında yaşadıkları, sorunu tekrar gündeme getirdi. Eskiden hayvanlarıyla birlikte göçebe olarak yaşayan bu insanlar hayvanları öldükten sonra Kenya’daki mülteci kamplarına mahkum kaldılar.

İsviçreli hukuk uzmanı Walter Kalin, bu tablodan Batılı ülkelerin sorumlu olduğunu söylüyor. Gelişmiş endüstri ülkelerinin atmosfere saldığı gazlar, dünyanın öbür ucundaki hassas iklim dengesini bozarken gelişmiş ülkelerin bu trajediye sessiz kalması uluslararası kamuoyunu da rahatsız ediyor. BM tahminlerine göre 2050 yılına kadar bu nedenle dünya çapında 150 milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda kalacak.
İklim değişiminin bir diğer mağduru da Uganda’daki kahve üreticileri. Sıcaklığın her yıl artması nedeniyle küçük üreticiler batma noktasına gelmiş durumda. Eğer kısa bir süre içinde çözüm bulunmazsa, bütün küçük çiftçiler iklim göçüyle yüz yüze kalacak.
Kalin’e göre uluslararası anlaşmalar siyasi mültecilere yeterli koruma sağlarken iklim ve çevre koşulları nedeniyle evlerini terk edenler aynı seviyede korunamıyor. Göçtükleri komşu ülkelerde nasıl bir muameleyle karşılaşacakları tamamen o ülkenin insafına kalmış durumda.
Gelişmiş ülkeler bu konuda yasal düzenlemeye gidilmesine sıcak bakmıyor. Ancak 2011’de Darfur, Güney Afrika’da düzenlenen BM İklim Konferansı’nda yaratılan Yeşil İklim Fonu’na gelişmiş ülkeler 30 milyon avro yatırım yapmayı kabul etti. Bu miktar 2020’ye kadar 100 milyar avroyu bulacak.
Oysa iklim değişikliğinin tek kurbanı Güney Yarımküre’deki ülkeler olmayacak. Deniz seviyelerinin yükselmesi, Hollanda’yı da uzun vadede tehdit edecek gibi gözüküyor.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Çeviri içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s