Savcılık: ‘Yakala oğlum’ haberi basın sanatının vazgeçilmez gereği

Savcılık: ‘Yakala oğlum’ haberi basın sanatının vazgeçilmez gereği

Emniyet Müdürlüğü’nün Zeynep Kuray ve Onur Erem imzalı ‘Yakala Oğlum’ başlıklı haberiyle ilgili şikayeti savcılık tarafından reddetti. Emniyet’in “fotoğraf sahte ve hakaret var” iddialarını reddeden savcı, kararında “Isırılan bölgede yara raporu var, eleştiri basın ve ifade özgürlüğüdür” dedi

30.10.2013birgun-yakala-oglum

BirGün’de Zeynep Kuray ve Onur Erem imzasıyla yayınlanan ‘Yakala Oğlum’ başlıklı haber için açılan soruşturmada savcılık kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Taksim Meydanı’ndaki gösterilerde bir polisin eylemciyi ısırararak yakalamasını anlatan haber için İstanbul Emniyet Güvenlik Şube Müdürlüğü ‘kamu görevlisine hakaret’ davası açılmasını talep etmişti. Emniyet, fotoğrafın gerçeğe aykırı olduğu, üzerinde oynandığı ve ısırılan eylemcinin savcılıktaki ifadesinde ‘ısırılmadım’ dediğini iddia etmişti.

‘ISIRILAN YERDE YARA VAR’

Gazetecilerin ifadelerini aldıktan sonra kararını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’ndan Nurten Altınok, fotoğrafın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Halis Ozan Bilgiseren tarafından incelendiğini ve fotoğraf üzerinde oynama yapılmadığını belirtti. Cumhuriyet Savcısı Altınok ayrıca ısırılan şahsın aldığı hastane raporunda vücudunda muhtelif yaralar açıldığını, bunlardan birinin de fotoğrafta ısırıldığı görülen bölgede olduğunu açıkladı.

ELEŞTİRİYE YAPTIRIM OLMAZ

Basın özgürlüğü alanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlara atıfta bulunan savcılık “Eleştiri hakkı kullanıldığında kişiye yaptırım uygulanmaması çoğulcu bir demokrasinin gereğidir. Eleştiri hakkı anayasamızda güvence altına alınan ifade özgürlüğünün doğal bir parçası olup, kişilerin bu hakkı kullanmaları sonucu ortaya koydukları düşüncelerin suç olamayacağı açıktır”.

‘ISIRMAYI VURGULAMAK MESLEĞİN GEREĞİ’

Eylemcinin gözaltına alınış şeklini de değerlendiren savcı tüm insanların güvenliğinden sorumlu olan polislerin henüz olaylarla bağantısı saptanmamış A. A. adlı kişiyi aynı anda birden çok kişi ile kolundan ve bacağından tutarak yakaladığını, haberde de yasal ve normal yollardan yakalama ve gözaltı yapılabilecekken ısırılarak yakalama ve gözaltı yapıldığına dikkat çektiğini vurgulayarak “Haberin çarpıcı bir başlık altında okuyucuya sunulması (…) gazetecilik mesleğinin ve basın sanatının vazgeçilmez gereğidir. Bu yüzden hakaret suçu oluşmamıştır” kararını verdi. Emniyet Müdürlüğü’nün karara itiraz hakkı bulunuyor.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s