Avukat Ömer Kavili’ye bir yıl dokuz ay hapis!

Toplum vicdanını yaralayan çok sayıda davada avukatlık yapmış Ömer Kavili, bir davada hakimi reddettiği gerekçesiyle bir yıl dokuz ay hapis cezası aldı. Kavili ile bu kararın arka planını ve etkilerini konuştuk

ONUR EREM 12.07.2014

Avukat Ömer Kavili’ye bir davada hakimin reddini talep ettiği için 1 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Kavili, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11 Temmuz Cuma günü verdiği bu kararın arka planını ve davanın açılışını şöyle anlattı: “Bir okul müdürünün yargılandığı davada, sanığın iddianameyi kötüye kullanmak suçundan değil resmi evrakta sahtecilik suçundan yargılanması gerektiğini savunmuştum. Ancak yargıç dava boyunca sanığı korurcasına tavır sergiledi, hata üstüne hata yapmasına rağmen itirazlarımızı dikkate almadı. Sonrasında ben konuşurken yargıç ve savcı fısıldaşmaya başladı. Bunun yasak olduğunu hatırlatmam üzerine sözümü keserek savcı kendi sözünü yazdırmaya başladı. Ardından sanık avukatına bile söz vermeden karar yazdırdılar. En sonunda tarafsız olmadıklarını ve bu yüzden onları reddettiğimi söyledim. Bağırmaya başladılar, mübaşire ‘avukatı salondan atın’ dediler. Yapamayacaklarımı söyleyince polis çağırdılar. Ben de “Değil polisle, orduyla bile beni çıkaramazsınız, yasalara aykırıdır” diyerek salonu kendim terk ettim. Ben salonu terk ettikten sonra tutanaklarla oynayarak ‘Bu davada hakimlik yapamazsınız’ sözüm yerine ‘Hakimlik yapamazsınız’ yazmışlar”.

‘YARALAMANIN CEZASI DAHA AZ’

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 1 yıl 9 aylık ceza, işte bu tutanaktan kaynaklanıyor. Mahkemeye göre Kavili ‘Hakimlik yapamazsınız’ diyerek hakaret etmiş. Oysa Kavili, tarafsız olmayan bir hakimi reddetmek için tarafsız olmadığını ve o davada hakimlik yapamayacağını sözlü olarak belirtmenin zorunlu olduğunu hatırlatıyor. Kavili’ye göre bu kararla avukatların gözü korkutulmak isteniyor: “Şu anda hakimin reddi talebi reddedildiği zaman avukatlara 5 bin lira para cezası veriliyor. Bu ceza yetmemiş olacak ki, şimdi de 1 yıl 9 aylık hapis cezasıyla avukatları korkutmak istiyorlar. Avukatları bıçakla yaralayanlara bu kadar hapis cezası verilmiyor!”

“ÖNYARGI VAR”

Ömer Kavili, cezalandırılmasının bir diğer nedeninin de bugüne kadar birçok mahkemede hakimlere hukuk dersi vermesi olduğunu söylüyor. “Hatalarını, kasıtlarını, çapsızlıklarını kendilerine belgelettiriyorum” diyor Kavili. Bu nedenle hakimler arasında bir şöhret edinmiş. Hakimler, internet forumlarında “Bu avukatın davasına girmek istemiyoruz” diye iletiler yayınlıyorlar. Bu nedenle hakimlerin önyargılarıyla karşılaştığını belirtiyor. Örneğin bu davada, DGM (Devlet Güvenlik Mahkemesi) kökenli başkan İbrahim Balık’ın, böyle bir hakkı bulunmamasına rağmen UYAP’tan kendisiyle ilgili bütün soruşturma ve kovuşturma dosyalarını talep ettiğini ve bunları dosyaya eklediğini anlatıyor Ömer Kavili: “Balık’a DGM’den gelen alışkanlıklarını bir kenara bırakmasını söyledim ancak faydası olmadı. Zaten DGM’den gelen Türk-İslam sentezci yargıçlar ne yaparsa yapsın terfi alıyorlar”.

YARGITAY’DAN UMUDU YOK

Kavili, şimdi kararı temyiz edecek ve Yargıtay’ın kararını bekleyecek. Ancak Kavili’nin Yargıtay’dan da umudu yok: “Orada da bana karşı bir kızgınlık olduğunu düşünüyorum. Dedikodu inanılmaz boyutlarda. ‘Sen misin benim meslektaşlarıma kök söktüren’ diyip ceza verebilirler”. Kavili’nin cezasının onaylanması hem 1 yıl 9 ay boyunca hapis yatması, hem de 1 yıl 9 ay boyunca meslekten ihraç edilmesi anlamına gelecek. Yargının içinde bulunduğu durum nedeniyle Kavili’ye ancak bol şans dileyebiliyorum. “Öyle kuru kuru şans dileyerek işin içinden sıyrılamasın? Hapise girersem karanfilli sigara getireceğine söz ver” diyor. Bir yandan gülüşürken, diğer yandan “Ya gerçekten karar onanırsa” diye endişelenmeden edemiyorum.

KİMDİR?

Ömer Kavili bugüne kadar Devrimci Yol, Kemal Türkler, Öldürülen ODTÜ Öğrencisi Ertuğrul Karakaya, Hayata Dönüş Operasyonu, ETHA, Ali İsmail Korkmaz ve Devrimci Karargah gibi çok sayıda davada mağdurların avukatı veya müdahil avukat olarak bulunmuştu.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s