29 nisan 2013
Reyhanlı’daki patlamaya dair istihbarat belgelerini paylaştığı iddiasıyla Cuma günü tutuklanan jandarma eri Utku Kalı’nın ailesi RedHack’in içeriden bilgi geçmeye devam etmesini Utku’nun masumluğunun kanıtı olarak gösterirken RedHack, BirGün’e konuştu: Devlet bize ulaşamıyor, ibret olsun diye masumları tutukluyor
Ceren Kalı: Bazı insanlar da kardeşimi gerçeği açığa çıkaran bir kahraman ilan etti, onlara da karşıyız. Çünkü kardeşimin bu belgeleri gönderdiğine dair tek bir kanıt bile yok.
Reyhanlı’da gerçekleşen patlamadan devletin haberi olduğuna dair istihbarat belgelerini RedHack ile paylaştığı iddiasıyla tutuklanan 26 yaşındaki jandarma eri Utku Kalı’nın ailesi dün İstanbul Beyoğlu’ndaki Cezayir Oteli’nde bir basın açıklaması düzenledi. Utku’nun babası Mahmut Kalı, annesi Gönül Çeçen ve ablası avukat Ceren Kalı, Utku’nun tutukluluğuna dair “Utku’nun belgeleri sızdırma iddiası, devletin bu belgelerdeki hatalarının önüne geçmiştir. Oysa bu hatalar, belgelerin sızdırılmasından çok daha önemli” ifadelerini kullandı.
‘HÜKÜMETİN TAVRI KABUL EDİLEMEZ’
Avukat Ceren Kalı, kardeşinin gözaltına alındığında kendisine telefonla ulaştığını, kardeşinin neden gözaltına olduğunu bile bilmediğini anlattı. “Kardeşim Cuma günü TCK’deki devlete karşı suçlardan tutuklandı. Hangi maddeler olduğu bile belirtilmedi. Şu an Sivas Askeri Cezaevi’nde kalan Utku, ifadesinde hakkındaki bütün iddiaları reddetti” diyen Ceren Kalı, bitmemiş bir soruşturmada, aleyhinde tek bir kanıt bile yokken hükümet yetkililerinin “suçluyu yakaladık” açıklamalarının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.
ASKERİ BİRLİKTEKİ ERE ‘KAÇMA ŞÜPHESİ’
“Bu mesaji herkese iletin: Utku suçsuz, özgürlüğünden mahrum bırakılmış genç bir çocuk” diyen Ceren Kalı, suçlamanın ana nedeninin belgelerin sisteme düşüş saati ile Utku’nun çalışma saatlerinin aynı olması olduğunu anlattı. Jandarma ulaştırma eri olarak görev yapan Utku’nun, santralde oturup görev beklerken sisteme düşen bir belgenin yayılması nedeniyle neden santral sorumlularının değil de kardeşinin tutuklandığını anlayamadığını söyleyen Ceren Kalı “Henüz iddianame hazırlanmadı, mahkemenin ne zaman başlayacağı belli değil. Askeri birlikte görev yapan bir erin ‘kaçma ve delilleri karartma’ gerekçesiyle tutuklanması ise mantığa aykırı. Zaten askeriyede olan bir kişi için böyle bir uygulamaya gidilmesine gerek yoktu” diye konuştu.
İŞKENCEYE DAİR AÇIKLAMA SONRA
Ceren Kalı, kardeşinin işkence görüp görmediğine dair bir soruyu ise “Bu konuda elimizde doktor raporları var, zamanı geldiğinde bu konuyla ilgili de açıklama yapacağız” diye yanıtladı.
Utku’nun annesi Gönül Çeçen ise “Emekli öğretmen olarak oğlumu çok ahlaklı yetiştirdim. Benim oğlum, çok temiz, pırıl pırıl bir çocuktur” ifadelerini kullandı. Son olarak söz alan baba Mahmut Kalı da “Çocuğumuzu devlete emanet ettik. Emanet bizim geleneklerimizde önemli bir şeydir. Emanetimizi ona zarar gelmeden geri istiyoruz. Bu yüzden elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu süreçte basının desteği de çok önemli” dedi.
“RedHack’in bilgi akışı Utku’nun suçsuzluğunun kanıdı”
Avukat Ceren Kalı, Utku’nun gözaltına alınması ve ardından tutuklanması sürecinde kendilerinin kamuoyuyla hiçbir bilgi paylaşmamasına rağmen RedHack’in internet üzerinden Utku’nun gözaltına alındığı ve ardından tutuklandığı bilgilerini geçmesini Utku’nun suçsuzluğunun kanıdı olarak gösterdi, “RedHack bir şekilde içeriden bilgi vermeye devam ediyor. Demek ki kendilerine bilgi gönderen kişi başka biri” dedi.
RedHack: Bize ulaşamayan devlet suçsuzları tutuklamaya devam ediyor
Konuyla ilgili BirGün’e konuşan bir RedHack üyesi ise şu ifadeleri kullandı: “Utku Kalı’yı ne tanıyoruz, ne biliyoruz. Bugüne kadar kendisiyle hiç iletişimimiz olmadı. Yetkililer Utku’yu kurban seçtiler, ibret olsun diye cezaevinde yatmasını sağlamak istiyorlar. Daha önce bizimle ilişkisi olduğu iddia edilen toplam 7 kişi tutuklanmıştı, 7’si de sonunda serbest bırakıldı. Şimdi de benzer bir süreç yaşanıyor. Utku’nun ailesine mesajımız cesur olmaları, olayın üstüne gitmeleri. Eğer susarlarsa, gizlenirlerse Utku’nun özgürlüğüne kavuşması daha zor olur. Olayın sürekli gündemde tutulması lazım, çünkü Utku gerçekten suçsuz”