Van’dan Erivan’a bisikletle sözlü tarih

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans yapan Mustafa İşçier, Müslümanlaştırılan Ermeniler, ve Ezidiler’le ilgili sözlü tarih çalışması için Van’dan Erivan’a 3 haftalık bisiklet turuna çıkacak

n_63392_115.06.2015 ONUR EREM @onurerem

Mustafa İşçier tüm engelleri aşmayı başaran görme engelli bir bisikletçi ve tarihçi. Daha önce Kızıldere Katliamı’nın yıldönümünde tandem (2 kişilik) bisikletle Tokat’ın Kızıldere köyüne giden, İstanbul’da soğuk kış gecelerinde evsizlere bisikletiyle çorba dağıtan İşçier 12 Ağustos’ta yüksek lisans tezinin saha çalışmasını yapmak için geniş bir coğrafyayı ve 3 ülkeyi kapsayacak bir bisiklet turuna çıkacak. Amacı Müslümanlaştırılmış Ermeniler, soykırım ve Ezidiler üzerine bir sözlü tarih çalışması yürütmek.

Tarihsel coğrafya ve soykırım belleği

Binlerce yıldır varoldukları topraklardan yüz yıl önce söküp atılan halkları ve kültürleri inceleyecek İşçier’in çalışması, sözlü tarihteki tarihsel coğrafya ve soykırım belleğini bilimsel bir araştırmaya aktarmak.

Van’da başlayacak yolculuklarında Ahtamar adası ve eski Ermeni köylerinden geçerek Ağrı, Doğubeyazıt, Iğdır, Tuzluca, Aralık, Ahora, Kars, Digor, Ocaklı, Ani Harabeleri, Mor Kilise, Beş Kiliseler’in ardından Posof Sınır Kapısı’ndan önce Gürcistan’a sonra da Ermenistan’a ilerleyecekler.

6 Ermeni de katılacak

Boğaziçi Üniversitesi’nde dekanlığın ve profesörlerin de desteklediği planlarını BirGün’e anlatan İşçier, “Yolculukta yalnız olmayacağım. Bu alanda çalışma yürüten insanlarla birlikte olacağız. İstanbul’dan 6 kişilik bir ekip olarak yola çıkacağız, Diyarbakır’dan da 6 kişilik bir Ermeni grubu bize katılacak. Bisikletlerimizle yol boyunca her köyde sözlü tarih çalışmaları yapacağız” diyor. Tarihsel coğrafyayla soykırım belleği arasında önemli ilişkiler olduğunu anlatan İşçier, bu çalışma sırasında yolculuklarının belgeselini de çekeceklerini söylüyor.

Kaynak arıyorlar

İşçier, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Kulübü’nün küçük bütçesinden bu araştırma için bir kaynak ayarlamayı başardıklarını, ancak bunun küçük bir grup için yeterli olacağını, bu nedenle araştırmaları için daha fazla kaynak arayışında olduklarını söylüyor ve saha araştırmasına destek vermek isteyenlerin Tarih Kulübü’nün mail adresi olan butik@boun.edu.tr üzerinden iletişime geçmeye çağırıyor.

 

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s