İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans programında okuyan öğrenciler, hayata geçirdikleri internet bazlı anayasa yazımı projesi ile anayasa taslak önerilerine farklı bir alternatif getiriyor. Kitle kaynak (crowdsourcing) yöntemine dayanan proje ile öğrenciler, halkın aktif katılımıyla şekillenen kolektif bir anayasa yazımı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Daha öncei İzlanda, Mısır ve İspanya gibi ülkelerde de denemeleri yapılmış olan dijital anayasa yazımı projesinin korrdinatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka yapıyor.
Açık Anayasa ekibindeki öğrencilerin bir kısmı çalışırken
Erkan Saka kolektif anayasa yazımı denemesi hakkında “Görebildiğim kadarıyla başta İzlanda olmak üzere dünyada bizzat anayasa yazımı üzerine benzer projeler mevcut ama biz bir adım daha ileri giderek yazım sürecini tamamen vatandaşa açmak niyetindeyiz” ifadelerini kullandı.
AÇIK ANAYASA NASIL İŞLİYOR?
Proje öğrencileri tarafından internet bazlı anayasa yazımı olarak da tanımlanan Açık Anayasa, kullanıcıların aktif katılımına dayanıyor. Katılımcılar sitede varolan konu başlıklarının altına yeni madde ekleyip varolan maddeleri de değiştirebiliyor. Eğer yazmak istediği konu hakkında bir başlık açılmamışsa sitedeki yönergeleri izleyerek yeni bir konu başlığı açabiliyor. Tartışma bölümündeyse maddeleri değiştirmeden önce diğer kullanıcılarla madde hakkında fikir alışverişi yapabiliyor.
Siteyi hazırlayan öğrenciler, bireylerin yanı sıra siyasal partileri ve toplumsal örgütleri de Açık Anayasa’ya katkıda bulunmaya davet ediyor. www.acikanayasa.com adresi üzerinden ulaşabilinen proje, http://www.twitter.com/acikanayasa ve www.facebook.com/acikanayasa adreslerinden de takip edilebilir.
NEDEN ÖNEMLİ?
Daha önce sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı anayasa taslaklarında halkın doğrudan etkisi sınırlı kalmıştı. Benzer bir şekilde TBMM’nin sitesinde açtığı “yeni anayasa için öneriler” bölümü de öneri yazmak için TC Kimlik Numarası girmek gibi koşulları nedeniyle halktan ilgi görmemiş, siteye gönderilen önerilerin bir kısmının yayınlanmamasaı da ayrıca tepki çekmişti. Bu proje ile ilk defa halk gerçekten kendi kelimeleriyle bir anayasayı şekillendirme imkanı bulacak.