Türkan Saylan’ın hastanesi terk edildi

ONUR EREM/BİRGÜN – 15 MAYIS 2011

Hastaneye gittiğimde terkedilmiş bir binayla karşılaşmıştım

İstanbul Bakırköy’de ağaçların arasındaki değerli arazisiyle rant meraklılarının ağzını sulandıran Türkan Saylan Lepra ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi doktorsuz bırakılarak adeta cezalandırılıyor. Daha önce kâr etmediği için kapatılan, ancak mahkemenin “sağlık kâr edilmesi gereken bir sektör değildir, toplumsal fayda kârdan çok daha önemlidir” kararıyla yeniden açılan hastane bu sefer de atıl durumda bırakılmış durumda. Şu an sadece 11 hemşirenin çalıştığı hastanede önceki gün taşeron işçilerin işlerine de son verildi. Temizlik görevlileri yok, yemek çıkmıyor. Çevresinde yemek yenilecek bir merkan da olmadığı için çalışanların mağduriyeti büyük. Yemekhanenin artıklarıyla beslenen yaklaşık bir düzine kedi de artık bahçede aç dolaşıyor.

‘TÜRKAN SAYLAN DÜŞMANLIĞI’

Hastaneye gelen hastaların bazı işlemleri hemşireler tarafından gönüllü yapılıyor, ancak doktorun yapabileceği işlemler yapılamıyor. Hastanede konuştuğumuz 51 yaşındaki sedef hastası Zübeyde Yörük, buradaki hizmet kalitesini başka hiç bir hastanede bulamadığını, sırf bu yüzden özel hastanedeki tedavisini buraya aldırttığını ve uzmaklıkları sayesinde çok daha hızlı tedavi olabildiğini söylerken “burası bence Türkan Saylan düşmanlığı yüzünden kapatılıyor” diye konuştu.

‘ÖNYARGI VAR’

Artık başka hastanelere gitmek zorunda kalan diğer hastalar ise Türkan Saylan’ın bu kadar özveriyle gönüllü çalışmalarla kurduğu hastanenin kâr etmediği gerekçesiyle kapatılmasına inanamazken, sıradan devlet hastanelerinin cildiye bölümünde cüzzamlı, sedefli denilerek hastaya önyargılı yaklaşıldığını, insanların onlardan adeta kaçtığını, doktorların yanlış tedaviler uyguladıklarını anlattılar, buradaki huzuru bulamamaktan şikayetçi oldular.

‘DÜNYAYA ÖRNEK BİR HASTANEYDİK’

BirGün’e konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilcisi Ceyla Koçüzün, “Dünyada parmakla gösterilen örnek bir hastaneydik. Bu kadar uzmanlaşmış bir hastaneyi kâr etmediği için kapatmaya çalıştılar, yargı kararına rağmen halen faaliyete geçemedik” diye konuştu. Günde yaklaşık 150 hastanın telefonla arayarak randevu almaya çalıştığını, doktorları olmadıklarını söylediklerinde ise kendilerine kızdıklarını söyleyen Koçüzün ayrıca onlarca hastanın da her gün kapıdan döndüğünü anlattı.

‘BURAYI EVLERİ GİBİ GÖRÜYORLAR’
Kağıt üzerinde açık olmalarına rağmen devletin doktor yollamamasının büyük bir yanlış olduğunu ifade eden Koçüzün “Hastalar burayı evleri olarak görüyorlar. Bu çağdışı hastalığın yokolması için hastalarımıza ‘yeter ki gelin, yol paranızı da karşılıyoruz’ diyoruz. Ayrıca Türkan Saylan bütün hastaların çocuklarını okutarak onları mühendis, doktor yaptı ve geleceklerini kurtarmasını sağladı” diye konuştu.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s