Alain Badiou: Gezi yeni bir toplumun habercisi

Gezi direnişini değerlendiren felsefeci Alain Badiou, devletin yarattığı tüm bölünmelerin Gezi ile geçerliliğini yitirdiğini, tüm toplumu kapsayan Gezi’nin yeni bir öznenin inşası anlamına geldiğini söyledi

11.10.2013

Monokl Yayınları ve Bakırköy Belediyesi’nin düzenlediği Küreselleşme ve Yeni Sol konferansı Alain Badiou ve Slavoj Zizek’in katılımıyla başladı. Dün 16:00’da Ataköy’deki Yunus Emre Kültür Merkezi’nde başlayan konferansta Alain Badiou konuştu. Badiou’ya konuşmasında Ahmet Soysal eşlik etti. İlk sözü alan Soysal, Gezi Direnişi’nin özelliklerinden bahsetti. Alevilerin, solun ve taraftar gruplarının direnişteki rollerini yorumlayan Sosyal “Her kendiliğinden ayaklanmanın özü, özgürlük öğretisindedir. Ayaklanmalar anarşisttir, komünisttir, özgürlükçüdür” diye konuştu.

Alain Badiou ise konuşmasına polis vahşetiyle öldürülen insanları anarak başladı. Gezi’nin dünyaya yeni bir Türkiye gösterdiğini ve geleceğin bu Türkiye’de olduğunu söyleyen Badiou Gezi’nin toplumun her kesiminden insanı kapsamayı başardığını vurguladı: “Gençler, yaşlılar, Türkler, Kürtler, kadınlar, erkekler, yoksullar, zenginler… Toplumdaki tüm kimlikler oradaydı ve birbiriyle kuvvetli iletişimler kurdular. Bu çok önemliydi. Gezi yalnızca siyasi bir ifade değil, aynı zamanda yeni bir toplumsal birliğin, yeni bir kolektif öznenin inşasıdır”.

Devletin her zaman toplumu bölmek ve birbirine düşürerek daha rahat yönetmek istediğini söyleyen Badiou, Gezi’nin bu bölünmeleri kaldırdığını söyledi ve “Genelde halk devletter korkar. Ama siz bu sefer devletin kendi halkından korkmasını başardınız” dedi.

Direnişin her zaman bir şeylere karşı olduğunu, bu nedenle negatif, yıkıcı bir özelliği olduğunu ama Gezi’de ortaya çıkan yeni özneyle direnişin pozitifleştiğini, yapıcılaştığını söyleyen Badiou, şimdi direnişin yarattığı yeni birlik üzerine odaklanmak gerektiğini belirtti, buradan farkılıkları eşit bir şekilde muhafaza edebilecek yeni bir yaşam biçimi yaratılması gerektiğini anlattı.

Badiou, halkların geçen yüzyılda öz örgütlenme için ortaya koyduğu siyasi parti kavramının da günümüzün ihtiyaçlarını koruyamadığını, sisteme karşı kurulan partilerin bugün sistemin bir parçası olduğunu, devletleştiğini söylerken, solun yeni yapılar üzerinde düşünmeye başlaması gerektiğini belirtti. Marx’ın işçi hareketinin devleti ortadan kaldıracağını düşündüğünü, yeni bir devleti ortaya koymayı değil, devlete ihtiyaç duymayan yeni bir toplumsal örgütlenme ortaya çıkması gerektiğini söyleyen Badiou bugün de halkların önünde 2 seçenek olduğunu söyledi: Ya yeni bir devlet, ya da devlete ihtiyaç duymayan bir halk örgülenmesi.

Paris Komünü ve Gezi’de insanların devlet olmadan özgürlük ve eşitlik içinde yaşamanın mutluluğunu tattığını söyleyen Badiou, bu tarz deneyimlerin geçici olduğunu devletsiz yaşamın sadece kısa süren hareketlerle yaratılamayacağını, bunun için emek harcayacak yeni bir siyasi hareketin ortaya çıkması gerektiğini belirtti.

Devletin şiddet ve baskı gücü ile tanımlandığını da söyleyen Badiou “Kendini barışçıl olarak tanımlayan hareketlerin dahi böyle bir organize şiddete karşı direnmek amacıyla karşı-şiddet uygulaması normaldir. Bu durumda hareketin doğası değişir, devletin şiddetine karşı onun simetriğini kurmak, devlete karşı şiddet örgütlenmesine gider ve sonuç iç savaşa kadar gidebilir. Sonunda devlet karşıtı hareket yine bir devlet kurar, başlangıçtaki yönelimini yitirir. Bu yüzden bir hareketin organize şiddeti kullanarak direnmesi taraftarı değilim. Bu şekilde başarıya ulaşmak çok zordur. Barışçıl hareketler dönemindeyiz” diye konuştu.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s