Barışın yolcuları İstanbul’da Kıbrıs müzakerelerini konuştu

Küresel barış ve nükleersiz dünya için Japonya’dan yola çıkan Barış Gemisi’yle İstanbul’a gelen Kıbrıslılar ve Yunanlar, 2014 Kıbrıs Yılı İnsiyatifi’ni anlattı: “Türkiye ve Yunanistan işimize karışmayı bıraksın”

ONUR EREM 09.09.2014

Japonya’dan 84. defa yola çıkan ve 2 ayın ardından Türkiye’ye varan Barış Gemisi önceki gün İstanbul’daydı. Dünya çapından savaş ve nükleer karşıtı çok sayıda örgütün yüzlerce temsilcisinin yer aldığı gemiye Yunanistan’dan binen Kıbrıslılar ve Yunanlar bir basın toplantısı düzenledi.

KÜRESEL ÇATIŞMALAR ARTARKEN

Küresel BAK ve Kıbrıslılar Bilim, Eğitim, Sağlık Ve Dayanışma Derneği’nin (KIBES) organize ettiği toplantıda önce bu iki örgütün temsilcileri konuştu. KIBES adına konuşan Kıvanç Diren ve Küresel BAK adına konuşan Şengül Çiftçi, Ukrayna, Rojava, İsrail, Şengal ve Türkiye’deki çatışmaların sonlanması için halkların tüm güçleriyle mücadele vermesi gerektiğini ifade etti. Temsilciler küresel anlamda savaların arttığı bir dönemde Barış Gemisi gibi insiyatiflerin öneminin arttığını söylerken Barış İçin Belediye Başkanları İnsiyatifi’ni de desteklediklerini belirttiler.

‘ADADA BİRARADA YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Kıbrıslı Rumlar adına konuşan Petros Petrou da Türkiye ve Yunanistan’ın kendi çıkarlarıyla müzakerelere müdahil olmayı bırakması gerektiğini ifade etti ve şunları söyledi: “Bizim paylaşamadığımız hiçbir şey yok. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Ttürkler olarak birarada yaşamak istiyoruz.”

Toplantıya bir mesaj yollayan, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar’ın birlikle oluşturduğu Birleşik Kıbrıs Platformu İngiltere Temsilciği ise “Kıbrıs’ta halkların mücadelesine tam destek veriyoruz. Silahlanmaya, savaşa ve nükleere karşı çıkıyoruz” dedi.

Barış Gemisi önceki gece İstanbul’dan demir alarak Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Rusya’ya doğru sürecek yolculuğuna devam etti.

“Adada barış için büyük bir fırsat var”

Barış Gemisi’yle İstanbul’a gelen, adada barış girişimlerini desteklemek için kurulmuş 2014 Kıbrıs Barış Yılı İnsiyatifi’nden temsilciler BirGün’e özel açıklamalarda bulundu.

İnsiyatifin Yunan üyesi Konstantinos Kalamvokidis ve Yunanistan’da yaşayan Kıbrıslı Rum Alki Farmakis bu insiyatifin Haziran 2014’te bir araya geldiğini anlattı: “Kıbrıs’ta sorunların ve şiddetin Türkiye’nin işgaliyle değil, öncesinde yapılan darbeyle başladığını biliyoruz. Bu nedenle bir aylık çalışmanın ardından 15 Temmuz’da Kıbrıs’ta yapılan darbenin yıldönümünde deklerasyonumuzu yayınladık. Biz Türkiye’nin ve Yunanistan’ın ulusal çıkarlarını korumak için Kıbrıs müzakerelerine müdahil olmasından rahatsızız. Bu sorunu çözecek olan adada yaşayan halkların iradeleridir. O yüzden Kıbrıs’ta çözümü ve diyalogu hedefleyen halk hareketlerini ve siyasi partileri destekliyoruz. 2014 Kıbrıs’ın bölünmesinin 40. yılı. Ayrıca adanın açıklarında petrol ve doğalgazın bulunduğu bir yıl. Bu kaynağı paylaşma arzusu bu sorunun çözümü için bir momentum yaratıyor. En son 2004’te Kıbrıs’ın AB üyeliği bir motivasyon yaratmıştı. Bu fırsatı kullanarak barışı sağlamamız lazım. Adada sınır kapılarının açılmasıyla birlikte halklar birbirleriyle yakınlaştı ve önyargılar kırılmaya başladı. Artık birarada yaşamı isteyenlerin sayısı eskiye göre çok fazla”.

‘GEÇMİŞİN YASINI BİRLİKTE TUTMALIYIZ’

Kıbrıslı Rumlardan Chrysonthos Iannou ve Argyro Charalambous ise Türk ve Rum barış örgütlerinin ortaklaşa projeler ürettiğini ve çok iyi anlaştığını söylerken “Farklılıklarımız ortak özelliklerimizden çok daha az. Biz birarada yaşamı savunuyoruz, geçmişin yasını da birlikte tutmalıyız” dedi.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s