AKP döneminde halkın kredi kartı borçlarının 10 kat artmasını BirGün’e değerlendiren Aziz Konukman geliri artmayan halkın bu kadar borçluyken daha fazla tüketmesinin zor olduğunu söyledi

>> AKP döneminde halkın kredi kartı borçları 10 kat arttı. Takibe düşen tüketici kredisi sayısında da önemli bir artış var. AKP böyle bir dönemde iç talebe dayalı büyüme hedefliyor. Sizce bu hedef gerçekçi mi? Halk daha fazla borçlanabilir mi?
Aziz Konukman: AKP döneminde halkın kredi ve kredi kartı borçlarının 10 kat artmasını BirGün’e değerlendiren Aziz Konukman geliri artmayan halkın bu kadar borçluyken daha fazla tüketmesinin zor olduğunu söyledi
Krizin ardından dünyada tüketim azaldığı için Türkiye 2010 ve 2011 yıllarında iç talebe dayalı büyümek zorunda kaldı. Ancak Türkiye’deki emekçilerin geliri artmadı – bu insanlar kredi ve kredi kartı kullanmak zorunda kaldı.
Bu yıl ise iç tüketimi azaltmak, büyümeyi yüzde 8.5’ten 4’e çekerek “frene basmak istediler”. 2012 yılında Türkiye ilk defa ihracata dayalı büyüdü – ama bu büyüme de İran’a Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden yollanan altınla sağlandı. Ambargo nedeniyle yapılan bu uygulamayı çıkartırsak büyüme daha da azalır. Ancak iç talep azaldığı için KDV ve ÖTV’de hedefledikleri geliri elde edemediler – bu yüzden çok sayıda ürüne zam yapıldı.
Hükümetin planlarına baktığımızda 2013’ten itibaren tekrar iç talebe dayalı bir büyüme öngörüyor. Lâkin vatandaşın gelirinde bir artış yok. Kredi ve kredi kartı borçları zaten çok yüksek seviyelerde. Halk bu şekilde harcamaya devam edemez. Hanehalkı geliri içindeki borç miktarının oranı halihazırda çok yüksek. İnsanlar geleceğini tüketmek, bankalara ipotek etmek zorunda kalacak ve bu çok tehlikeli.
Hükümet bu temel tercihleri yüzünden çok zor günler yaşayacak. AKP’nin ekonomideki inişinin başladığını düşünüyorum.