Ali Fikri Işık, TSK’yi vicdani retle yüzleştirmek için Edirne’ye gitti

ONUR EREM – onurerem@birgun.net

08.04.2013

Vicdani retçi Ali Fikri Işık, mahkum edildiği ‘sivil ölüm’e isyan ederek dün, bağlı gözüktüğü Edirne 54. Tugayı’na gitti. İstanbul’dan yola çıkmadan önce bir açıklama yapan Işık şu ifadeleri kullandı:

“Galiba bu ülkede yaşayan büyük çoğunluk, bazı insan bedenlerinin sevgi ve şefkatimize layık olmadığına inanıyor ve yine o büyük çoğunluk, bazılarımızı ‘’insanlık dışı’’ olarak değerlendirerek onları sivil ölüme terk edebiliyor. Çürüyen sivil bedenler her nedense büyük çoğunluğu hiç mi hiç rahatsız etmiyor. Oysa etmeli. Vicdani olan herkes bundan rahatsızlık duymalı. Ahlak sahibi olan herkes aslında sesini yükseltmeli. Otuz yıl boyunca sivil ölümü tecrübe ettim. Ama artık bana biçilen bu kadere rıza göstermeyeceğim. Bedeni olmayan bir hayalet gibi yaşamayı ret ediyorum. Herkes gibi hayatımı geri istiyorum. Ne alçaltıcı bir himaye kabul ederim ne de itibarsızlaştırma çabalarını görmemezlikten gelirim. Toplumda oluşmuş olan duyarsızlığa da isyan ediyorum. Ben yargılanmaktan kaçmıyorum. Ama sivil ölüme de davetiye çıkarmayacağım. Vicdani ret hakkı bir gün daha geciktirilemez”.

Türkiye’de vicdani ret hakkı tanınana kadar, ucunda hapis olsa da yasal mücadeleyi sürdüreceğini söyleyen Işık “Ben yargılanmaktan kaçmıyorum. Ama sivil ölüme de davetiye çıkarmayacağım. Vicdani ret hakkı bir gün daha geciktirilemez” dedi.

Işık, Edirne’deki birliğe vardığında firari olduğu gerekçesiyle hakkında tutanak hazırlandı. Savcı karşısına çıkartılan Işık bu kez tutuklanmadı. Işık’ın askerliğe elverişli olup olmadığının tespiti için askeri hastaneye gönderilmesi kararlaştırıldı.

NE OLMUŞTU?

2012’de ‘firari’ olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan Işık 4.5 ay hapis yattıktan sonra yargılanma tutuksuz devam etmiş, 27 Şubat 2013’te hem hakkında 1 yıl 15 gün ceza verilmiş hem de tutuksuz yargılanırken birliğine teslim olmadığı için yeni bir firar davası açılmış ve bu davada 15 gün tutuklu yargılanmıştı. Işık’ın son davası tutuksuz yargılamayla devam ederken ilk davası Yargıtay’da.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s