Jamal hâlâ hapiste, bakanlar kurulunun imzasını bekliyor

Jamal hâlâ hapiste, bakanlar kurulunun imzasını bekliyor

2,5 yıldır Maltepe Cezaevi’nden Hollanda’ya iade edilmek için Bakanlar Kurulu’nun atacağı imzayı bekleyen Jamal Sahmi açlık grevine girmeyi düşünüyor. Jamal’ın avukatı ve Hollanda Sosyalist Partisi, son durumu BirGün’e değerlendirdi

ONUR EREM @onurerem 20.07.2013

BirGün’in 24 Şubat’ta manşetine taşıdığı, İstanbul Maltepe Cezaevi’nde ülkesi Hollanda’ya iade edilmeyi bekleyen Jamal Sahmi’nin durumu hâlâ belirsizliğini koruyor. Cezaevinde tutulduğu süre iki buçuk yılı geçen Jamal’ın avukatları, 20 yaşındaki gencin açlık grevine girme kararını ertelemek için ailesiyle birlikte uğraştıklarını ama Jamal’ın artık kendilerini dinlemeyecek noktaya gelmesinden endişelendiklerini söyledi. Jamal’ın ülkesine iade edilmesi için ihtiyacı olan tek şey Bakanlar Kurulu’nun iade kararına atacağı imza.

2,5 YIL BİR İMZAYI BEKLEMEK

Jamal 2011’de Irak’tan Türkiye’ye girerken, önceki yıl Hollanda’da işlediği iddia edilen hırsızlık suçundan yargılanmak üzere ülkesine iade edilmek için Europol kararıyla tutuklanmıştı. 2 hafta sonra mahkemenin ‘iade edilebilir’ kararı verdiği Jamal aradan geçen 2.5 yıla rağmen cezaevinde tutuluyor. Jamal Sahmi’nin avukatı Hasan Alıcı “Jamal ülkesine iade edilseydi şimdiye ya yargılanıp beraat etmiş, ya da cezasını çekip çıkmıştı. Suçun işlendiği iddia edilen tarihte 18 yaşın altında olan bu çocuğu özgürlüğünden alıkoymaya kimsenin hakkı yok” diye konuştu. Alıcı, yetkililerin sürekli “Yakında imzalanır” diyerek kendilerini oyaladığını söyledi.

HOLLANDALI SOSYALİSTLER DEVREDE

Mart ayında Jamal’ın durumunu aktardığımız ve o günden beri sorunun çözümü için temaslardan bulunan Hollanda’daki Sosyalist Parti’nin Genel Sekreteri Hans van Heijningen de girişimlerinin sonuçsuz kalmasını BirGün’e değerlendirdi. Jamal’ın durumunun Kafkaesk olduğunu söyleyen Heijningen “Hollanda’daki yetkililerle de Türkiye’deki yetkililerle de yazışmalarımız, görüşmelerimiz oldu oldu. Türkiye’deki yetkililer oyalamaktan başka bir şey yapmıyor. Jamal’ın durumu üzerine çalışan bir ekip kurduklarını söylediler, üzerinden aylar geçti hâlâ bir gelişme yok. Hollanda Dışişleri Bakanlığı ise ‘Yurtdışında benzer durumda olan çok Hollandalı var ama onlara dair bir şey yapamıyoruz. Baskı oluşturmaya çalıştığımızda ülkeler işlerine karıştığımızı söyleyerek daha olumsuz tutum alabiliyorlar’ dedi. Hollanda’da Jamal’ın durumunu medya aracılığıyla halka duyurup bir kampanya yapmadık bugüne kadar bu nedenle. Biz her yolu denedik ama Türkiye aylardır bir adım atmıyor” diyerek önümüzdeki aylarda Jamal’ın durumunu Hollanda kamuoyuna duyurmak ve büyük bir kampanya başka çarelerinin kalmadığını anlattı.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın