Ana akımdaki sansür sosyal medyaya yayılıyor
BDP’li siyasetçilerin Facebook sayfaların peş peşe kapatılırken sayfaları yöneten ekipten Özcan Irmak “İlk defa bu kadar yoğun sansür görüyoruz, Rojava paylaşımlarımız nedeniyle hükümet Facebook’a emir verdi” derken uzmanlar Facebook’un muhalifler için güvenli bir site olmaktan çıktığını söylüyor
ONUR EREM 14.08.2013
Yıllarca ana akım medyadaki sansürle uğraşan Kürt siyasi hareketi bu sefer de sosyal medyada sansürle karşılaştı. Son 2 ayda onlarca BDP’li siyasetçinin Facebook sayfası bir gerekçe göstermeden kapatıldı.
‘BÖYLE SANSÜR GÖRMEDİK’
Bu sansürün nasıl işlediğini, BDP’li siyasetçilerin Facebook sayfalarını yöneten ekipten Özcan Irmak BirGün’e anlattı. “5-6 senedir bu sayfaları yöneten ekibin içindeyim, bu kadar yoğun bir sansürle ilk defa karşılaşıyorum” diyen Irmak eskiden çok ender de olsa sayfaların bir süreliğine durdurulduğunu ama itiraz edildiğinde tekrar açıldığını, şimdi ise durumun çok farklı olduğunu söyledi: “Eskiden böyle durumlarda gerekçe gösterirlerdi, son bir aydır gerekçe dahi göstermeden kapatıyorlar. BDP’nin parti sayfasını bile kapattılar!”
‘SANSÜR EMRİ HÜKÜMETTEN’
Görüşmemizden birkaç dakika önce Milletvekili Ayla Akat için açtıkları ikinci sayfanın da kapatıldığını söyleyen Irmak bu sansürün doğrudan Türkiye hükümeti emriyle uygulandığını düşünüyor: “Biz sayfalarımızda haber sitelerinden haber paylaşımı yapıyoruz. Kapatılmaya yol açacak herhangi bir paylaşımımız olmadı. Bu sansürün tek açıklaması hükümetin emriyle yapılmasıdır. BDP’yi sosyal medyadan silmek istiyorlar. Sanal medya Kürtler tarafından çok yoğun kullanılıyor. Sansürün zamanlaması ise hem Gezi hem de Rojava paylaşımlarımızla ilgili”.
BEŞTAŞ: ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
BDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da sosyal medyada uygulanan sansürün, Kürt hareketinin yıllardır basında karşılaştığı sansürün bir uzantısı olduğunu düşünüyor. “Ana akım medya, televizyonlar, gazeteler yıllardır bizim etkinliklerimizi, mitinglerimizi görmüyor, hakkımızdaki gerçekleri çarpıtarak veriyor. İnsanların özgürce paylaşım yapabildiği sosyal medya bu yüzden bizim için çok önemliydi. Ama şimdi bu sansür zihniyeti bu alana da bulaştı. Sesimizi kısmak istiyorlar” diyen Beştaş, bu sansürün BDP’nin gündemine giren çok önemli bir madde olduğunu, hükümet ve Facebook yetkilileriyle görüşmek dahil her seçeneği değerlendirdiklerini açıkladı.
Erkan Saka: Facebook muhalifler için güvenilir olmaktan çıktı
Sanal medya hakkında çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Erkan Saka Facebook’un aktivistler ve muhalifler için güvenilir bir site olmaktan çıktığını söyledi. “Facebook’un bu konuda dünya çapında kötü bir ünü var. Örneğin İngiltere’deki olimpiyatlar öncesinde çok sayıda muhalif sayfa kapatılmıştı. Türkiye’de de en yoğun muhalefeti yapan partilerden biri olduğu için BDP bu uygulamalara maruz kaldı” diyen Saka, Facebook’un muhaliflere karşı bu tavrının ticari kaygılardan kaynaklandığını belirtti: “Facebook dünya çapında çok ticarileşti, reklamveren baskısından çekiniyor, politik riskler almak istemiyor”. Facebook bünyesinde çalışan çok sayıda türk olduğunu söyleyen Saka, ‘Sayfalar şikayet edilmişti, biz de içeriğin dilini anlamadığımız için kapattık’ gibi bir bahanenin olamayacağını vurguladı.
Yaman Akdeniz: YouTube örneği korkutuyor
Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz de Facebook’ta uygulanan sansür mekanizmasının yapısını eleştirdi. “Hrant Dink’in ölüm yıldönümünde Ermenilere karşı nefret saçan içerikleri kaldırmak için çok çaba harcamamız gerekmişti. Ama öte yandan bir ressamın çiziminde meme ucu gözüküyor diye bir anda sayfa kapatabiliyorlar” diyen Akdeniz BDP’lilerin hesaplarının bir anda kapatılmasını garipsediğini söyledi: “Hükümetin Gezi olaylarında ‘Facebook bize yardımcı oluyor’ söylemini unutmadık. Facebook’un en çok kullanıldığı ülkelerden biri Türkiye ve YouTube’un başına geleni yaşamak istemiyor, sitelerinin yasaklanmaması için taviz verebiliyor”.