ABD’de düzenlenen ve dünya çapında 600 bin kişinin protesto ettiği BM İklim Zirvesi’nin sonuç raporu açıklandı. Uzmanlar muğlaklıklarla dolu raporun yanı sıra Erdoğan’ın konuşmasını da eleştiriyor
Birleşmiş Milletler’in New York’ta düzenlediği İklim Zirvesi’nin sonuç raporu açıklandı. Manhattan’da 350 bin, dünya çapında 600 bin insanın protestosunun eşlik ettiği zirvenin sonuç raporunda 2015’te Paris’te gerçekleşecek zirvede anlamlı bir uluslararası anlaşmaya imza atmanın hedeflendiği açıklandı. Zirveye 100 devlet ve hükümet başkanı, 800 şirket yöneticisi, finansçı ve sivil toplumcu katılmıştı.
SONUÇ METNİ MUĞLAK
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un açıkladığı raporda uzun dönemli bir vizyonda yakınsama üzerinde bütün liderlerin hemfikir olduğu yer alırken bu vizyon somutlaşmadı. Metinde “Emisyonları azaltmak için bir an önce harekete geçmeliyiz, havanın daha fazla ısınmasını engellemeliyiz” gibi muğlak ifadeler yer alıyor. Daha somut ve bağlayıcı ifadelerin 2015’te Paris’te imzalanması planlanan anlaşmada yer bulacağı umuluyor. Bu anlaşmanın taslak metni Aralık ayında Lima’daki zirvede yaratılacak.
KARBON EMİSYONLARI ARTACAK
Karbon emisyonlarına dair sözler ise sürekli geleceğe ertelenmiş durumda. Rapordaki ifadelere göre liderler “Karbon emisyonunu 2020’ye kadar artıralım da, söz ondan sonra azaltacağız, hem de çok hızlı azaltacağız” dedi. Hükümet temsilcileri ormansızlaştırma faaliyetlerini sonlandırmak bir kenara, “bu faaliyetler devam edecek ama yarı yarıya düşüreceğiz, o da 2030’da ancak olur” ifadelerini kullandı.
ORMANSIZLAŞTIRMA DEVAM EDECEK
Yağmur ormanlarını yok edip daha fazla palmiye yağı elde etmek için palmiye diken palmiye yağı üreticileri de 2020’ye kadar ormansızlaştırma faaliyetlerine devam edeceklerini sonuç bildirgesine ekledi.
FİNANS DÜNYASI YATIRIM YAPACAK
Toplantıya katılan finans ve bankacılık temsilcileri “düşük karbon emisyonlu gelişim” için 200 milyar dolar ayrılması için çalışmalar yapacağını açıklarken bunun karşılığında karbon ticaretinin artırılmasını talep etti. Rapora göre “karbona bir fiyat biçmek piyasalara iklim alanında yatırım yapmak için motivasyon sağlayacak”, yeşil fonlar yaratılacak.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen Ban Ki-moon sonuç bildirgesini açıklarken “Bugün muhteşem bir gün” ifadelerini kullandı. BBC’nin doğa analisti Roger Harrabin yıllardır benzer toplantılar yapılmasına rağmen bir sonuç alınmadığını hatırlatarak Ban Ki-moon’un tabloyu değiştirmekten uzak olduğunu söyledi.
Katılımcılar Erdoğan’ı ve Zirve’yi eleştirdi
Sivil İklim Zirvesi (SİZ), New York’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği konuşmayı eleştiren bir açıklama yayınladı. Açıklamada Recep Tayyip Erdoğan’ın iklim değişikliğiyle mücadelede samimi olmadığı da söylendi: “Türkiye’deki liderlere, ekosistemin, doğal peyzajın ve ormanların korunmasının iklim değişikliğinin etkilerine uyum kapasitesinin arttıracağını birileri anlatmalı. İstanbul’daki 3. havaalanı için kesilen 2 milyon ağacın iklim değişikliğini körüklediğini artık öğrenmeli ve bu gibi projelerden vazgeçmeliyiz”.
SİZ kurucularından Nuran Talu, genel olarak İklim Zirvesi’ni de eleştirerek “New York’ta boş koltklara konuşan liderler Paris’te insanlığın geleceğini kurtaracak, yasal bağlayıcılığı olan küresel yeni bir anlaşma için siyasi irade sergilemekten uzak” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN EMİSYONU 2 KAT ARTTI
SİZ üyesi İklim ve Enerji Danışmanı Önder Algedik ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması neticesinde Türkiye’nin pozisyonun bir kez daha anlaşıldığını belirtti. Algedik şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı’nın sözleri Türkiye seragazı emisyonlarını yüzde 21 oranında azalttı şeklinde yorumlandı. Öncelikle Türkiye’nin, 1990-2012 yılları arasında emisyonlarını azaltmadığını aksine yüzde 133,4 oranında arttırdığını belirtelim. Bahsedilen, artıştan indirimdir. Türkiye, daha da fazla arttırabilirdik ama yüzde 133’te kaldık diyor aslında. Benzer bir sorun karbon yoğunluğunun yarı yarıya azaltıldığı söyleminde de var. Bütün bunların birleştiği mesele ise ülkelerin taahhütlerini ortaya koydukları bir ortamda Türkiye’nin hiçbir emisyon azaltım taahhüdünde bulunmaması, iklim değişikliğini durdurmak için kaynak ayırmaması. Bunlar Zirve’nin amacıyla çelişti. Erdoğan’ın konuşmasının alkışlanmaması da bu çelişkinin sonucuydu”.
BirGün yazarı Özgür Gürbüz de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşmanın bir hedef belirtmediğini, yalnızca durum belirttiğini söyledi:”Aynı cümleleri yıllardır duyuyoruz. Cümleler değişmiyor ama Türkiye’de iklim değişiyor, verilen kayıpların sayısı artıyor”.