Avrupa Gençlik Forumu dün Romanya’nın Kaloşvar kentinde başladı. Forumun gündeminde genç işsizliğinden TTIP’e kadar çok sayıda konu var
20.11.2014 ONUR EREM twitter:@onurerem
KALOŞVAR/ROMANYA – Avrupa Gençlik Forumu (AGF) dün Romanya’nın Cluj-Napoca kentinde başladı. Avrupa çapında ulusal ve uluslararası gençlik örgütleri, Avrupa partilerinin gençlik kolları ve ülkelerin Ulusal Gençlik Konseyleri’nden temsilcilerin katıldığı toplantı 2017 Avrupa Gençlik Başkenti’nin anonsuyla başladı. Jüri oylamasına göre 2017 Avrupa Gençlik Başkenti Bulgaristan’ın Varna kenti seçildi.
ERASMUS’U KURTARMIŞLARDI
2015 Avrupa Gençlik Başkenti seçilmesi nedeniyle foruma evsahipliği yapan Cluj-Napoca’ya Avrupa çapından yaklaşık 300 genç geldi. Üç gün sürecek toplantıda çok sayıda gündem maddesi yer alıyor. Bunlar arasında Avrupa gençliğinin, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na (TTIP) karşı izleyebileceği politikalar, genç işsizliğine karşı yürütülebilecek kampanyalar, gençlerin farklı Avrupa ülkelerine seyahat etmeleri ve çalışmalarının önündeki engeller de yer alıyor. Toplam 99 gençlik konseyi ve uluslararası gençlik örgütünün üye olduğu AGF, son olarak Avrupa Birliği’nin Erasmus programı reformu sürecine dahil olmuş ve öğrencilere sağlanan ödeneklerin azaltılmasını engellemiş, Avrupa Birliği seçimlerinde daha fazla genç siyasetçinin aday gösterilmesini sağlamıştı.
Avrupa Gençlik Forumu nedir?
1996’da Avrupa ülkelerinin gençlik konseyleri ve uluslararası gençlik örgütlerinin bir araya gelmesiyle kurulan Avrupa Gençlik Forumu, kıtadaki gençlerin sorunlarına dikkat çekmek ve hem ulusal hem de AB seviyesindeki siyasetçilerle görüşerek somut politika değişiklikleri yapmayı hedefleyen bir örgüt. AGF Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlarla da resmi ilişki içinde bulunuyor.
TÜRKİYE YOK, VR-DER VAR
Kırktan fazla ülkenin ulusal gençlik konseylerinin üye olduğu AGF’de Türkiye temsil edilmiyor. AGF’nin tanıdığı bir Türkiye Gençlik Konseyi olmadığı için temsiliyet sağlanamazken bu durumunda olan yalnızca üç ülke daha var: Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk. Foruma Türkiye’den gençlik konseyi seviyesinde katılım olmasa da Vicdani Ret Derneği (VR-DER) üyeleri Avrupa Vicdani Ret Bürosu’nu temsilen katıldıkları forumda Türkiye’de gençliğin sorunlarını katılımcılarla paylaşacak.