Rektör Laçiner camiye gösterdiği ilgiyi eğitime göstermemiş

Kampüsünde 3 cami ve 53 mescite sahip olacak Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin rektörü Laçiner, BirGün’ün camilerden rahatsız olduğunu iddia ederken üniversite endeksleri üniversitenin başarısının azaldığını gösteriyor

çanakkale-18-mart

05.03.2015 ONUR EREM @onurerem

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Sedat Laçiner, BirGün’ün dünkü “3 camili bilim yuvası” manşetine twitter hesabından “Bazılarının üniversitede cami rahatsızlığı hala devam ediyor maalesef” diye yanıt verdi. Fakat Çanakkale 18 Mart’ın ibadet yerlerine gösterdiği özeni bilimsel araştırmalara göstermemesi üniversitenin başarısını son yıllarda geriletti.

Sedat Laçiner “bilimsel uluslararası makale sayımız dört yılda yüzde 64 arttı” dese de üç farklı üniversite başarı endeksinde Çanakkale 18 Mart’ın başarısı üç yıldır azalmakta.

3 yılda 81 sıra geriledi

URAP Endeksi’nde Laçiner göreve başladıktan sonra üniversitenin sıralamasının gerilediği gözüküyor. 2012-13 döneminde dünyada 1331. Türkiye’de 40. olan üniversite, 2013-14’te dünyada 1372. Türkiye’de 46., 2014-15 döneminde ise dünyada 1412. Türkiye’de 50. oldu. Böylece üç yılda üniversite dünya sıralamasında 81, Türkiye sıralamasında 10 sıra gerilemiş oldu.

Tübitak listesine giremedi

Tübitak’ın Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Endeksi’nde 2012 yılında 45. sırada yer alan Çanakkale 18 Mart, sonraki iki yılda 50 üniversitelik listeye girmeyi bile başaramadı.

Bir diğer uluslararası endeks olan Scimago Ranking’de ise Çanakkale Üniversitesi’nin dünya sıralamasında 2013’te 1771. olan Çanakkale 18 Mart, 2014’te 1774’üncülüğe gerilemiş durumda.

Makale artarken başarı düşer mi?

Prof. Dr. Metin Balcı’nın Cumhuriyet Bilim Teknik için yaptığı ve 2011’de yayınladığı bir araştırma  ise üniversitelerde makale sayısı artarken başarı endekslerinde gerilemenin nasıl yaşanabileceğine ışık tutuyor. Prof. Balcı’ya göre Türkiye’deki üniversitelerde üretilen makalelerin önemli bir kısmı çok düşük seviyeli ve yayınlamak için para isteyen dergilerde yayınlanıyor. Balcı, Türkiye üniversitelerinde yaşanan makale artışlarına rağmen başarının artmayışını şu sözlerle açıklamıştı: “Bilimsel üretkenliği olmayanlar, tümü olmasa da bir kısmı, yayın için çeşitli yollara, etik dışı davranışlara başvurmaya başladı. Ciddi bir bilimsel süzgeçten geçmeyen ve para ile yayın yapan bu dergilere yönelme yolunu seçtiler.”

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s