Pew’in yayınladığı inanç özgürlüğü araştırmasına göre Türkiye’de hükümet baskısındaki artış rekor kırdı, bir yıl içinde en çok gerileyen büyük ülke oldu, Avrupa’nın en kötü ikinci ülkesi haline geldi
03.03.2015 ONUR EREM @onurerem
Pew Araştırma Merkezi’nin yayınladığı “Dini Kısıtlamalar ve Düşmanlıklarda Son Eğilimler” adlı küresel araştırmada Türkiye bir yıl içinde inanç özgürlüğünün en hızlı gerilediği sekiz ülkeden biri oldu. 2013 yılındaki gelişmeleri inceleyen ve 26 Şubat’ta yayınlanan araştırmada inanç özgürlüğüne karşı hükümetin çıkardığı engeller konusunda Türkiye 198 ülke içinde 11. oldu. AKp hükümeti Avrupa’da Rusya’dan sonra en fazla baskı uygulayan ülke haline geldi.
Hükümet baskısı: Çok yüksek
Hükümet baskısının “çok yüksek” olarak tanımlandığı grupta yer alan Türkiye’nin önünde İran, Afganistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler bulunuyor. 2013’te Türkiye’deki hükümet baskısı 10 üzerinden 7.4 notuyla değerlendirildi. 2012’de 6.4 olan bu notta gerçekleşen bir puanlık artış, dünyadaki en hızlı sekiz artıştan biri oldu.
Rakip Uganda ve Sudan
Hükümet baskısı alanında Türkiye’den daha hızlı artış gösteren ülkeler arasında Burundi, Uganda ve Güney Sudan gibi ülkeler bulunuyor. Dünyadaki en yüksek nüfusa sahip 25 ülkenin karşılaştırıldığı listede ise Türkiye hükümet baskısının en çok arttığı ülke oldu.
Toplumsal baskı da var
2012 ve 2013 yıllarındaki gelişmeleri değerlendiren raporda Türkiye inanç özgürlüğüne karşı toplumsal baskılar sıralamasında da 37. sırada yer aldı, toplumsal baskı da ‘yüksek’ olarak tanımlandı. Pew’e göre Türkiye’de Evanjelik Protestanlar ve Mormonlar hükümet tarafından gözetlenmekten şikayetçi. Bu gruplar misyonerlik yapmak istedikleri zaman polis baskılarıyla karşılaşıyorlar. Raporda dünya çapında Yahudilerin gördüğü ayrımcılığın son yedi yılın zirvesinde olduğuna dikkat çekildi.