Avrupa’dan 16 farklı barış örgütü küresel silahlanmanın yarattığı tehlikelere dikkat çekerek orduya yatırılan paraların halklar için harcanması çağrısında bulundu
30.04.2015
Küresel silahlanma harcamasının yıllık 1.6 trilyon avro (4.8 trilyon TL) seviyesine ulaşması Avrupa’daki barış örgütlerini alarma geçirdi. Kıtadaki farklı ülkelerden 16 barış örgütü silahlanmaya karşı bir kampanya başlattı.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ordulara yıllık 255 milyar avro harcandığına ve bunun dünya halkları için bir güvensizlik kaynağı oluşturduğuna dikkat çeken örgütler, AB ülkelerini bu kaynakları gelişme, iklim değişikliğiyle mücadele, kamu hizmetleri ve barış çabaları için harcamaya davet etti.
Ülkelerin silahlanma harcamalarının çoğu zaman ulusal silah şirketlerinin ihtiyaçları ve lobilerin taleplerine göre şekillendiğini söyleyen örgütler açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“Haziran 2015’te AB’nin ulusal hükümetleri bir araya gelerek güvenlik ve savunma önceliklerini yenileyecek. Hükümetlerin yakıt ikmal uçakları, Avrupa Savunma Ajansı için silahlı insansız hava araçları alması, silah ticaretine ekonomik destek vermesi, deniz güvenliği ve siber güvenlik alanlarında militarist yaklaşımlarını güçlendirmesi bekleniyor. Biz, barış örgütleri olarak bu geleceğe karşı çıkıyoruz! Daha güvenli bir dünya, mevcut ‘güvenlik’ politikalarıyla değil barış çabalarıyla, toplumsal ve çevresel harcamalarla sağlanabilir. Bu yüzden AB ülkelerini, silahlanma harcamalarını her yıl yüzde 10 azaltmaya davet ediyoruz. Ayrıca ülke içinde aşırı sağ milliyetçilerin yarattığı şiddet potansiyeline karşı önlem almaya, barış girişimleri için bütçe ayırmaya çağırıyoruz. AB, Doğu Avrupa’ya nükleer başlık sevk etme planından vazgeçmelidir. Ukrayna, Suriye ve Irak’taki krizlere, büyük silah bütçeleriyle değil, insani ihtiyaçları karşılayarak yardım edebiliriz.”
Kampanyaya destek veren örgütler şunlar: Quaker Konseyi, Uluslararası Barış Bürosu, ForumZFD, Church and Peace, Agir pour la paix, Beati i costruttori di pace, B’Russell’s Tribunal, Women in Black, Pax Christi International, Mouvement Chériten pour la Paix, International Fellowship of Reconciliation, Finlandiya Barış Birliği, Vredesactie, Belçika Uranyum Silahlarını Durdurma Koalisyonu, Tipping Point North South ve Committee of 100 in Finland.