Koçali’yi ‘yakan’ tepki

Koçali Baraj inşaatındaki araçların sabah baskınıyla yakılmasının ardından baraja tepkiyi Avukat Çınar ve HDP Vekili Yıldırım’la konuştuk: “Halk yurdundan olacak, Doğal Sit Alanı zarar görecek, AKP’li vekiller bizi dinlemiyor”

Kocali-Baraj

17.06.2015 ONUR EREM @onurerem

Adıyaman’da protestolara ve davalara rağmen inşaatına başlanan Koçali Barajı’nda çalışan iş makinaları üç gün önce Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üyesi olduğu iddia edilen, kimliği belirsiz kişiler tarafından bir sabah baskınıyla yakıldı. Bölgedeki halkın baraja tepkisini anlamak için Koçali Barajı’na Hayır Platformu’ndan Avukat Bülent Çınar ve HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım’la konuştuk.

Avukat Bülent Çınar, bu barajın Çatal Ağaç (Şêxbor), Doğanlı (Şehînqa), Gökçay (Qirikan), Bağlıca (Buvukan) ve Ağaçkonak (Kurêmille) köylerinin arazilerini su altında bırakacağını, burada ekonomik olarak kendini geçindirebilen ve sosyal, kültürel anlamda bölgede kökleşmiş halkı yurdundan edeceğini söylüyor: “Bu barajı Kahta ilçesini sulamak için kullanacaklarını açıkladılar. Oysa devasa Atatürk Barajı’ndan Kahta’yı sulamak çok daha az maliyetli olacaktır. Bu barajın ekonomik anlamdaki zararı da faydasından çok daha fazla olacak”.

Türkiye’nin doğusunda halkların tepkilerine rağmen pek çok baraj ve hidroelektrik santral (HES) projesinin devam etmesinin, bu inadın altında güvenlik gibi başka nedenler olduğunu akla getirdiğine dikkat çeken Çınar, baraja dair 2 dava açtıklarını anlattı: “Şanlıurfa İdare Mahkemesi’nde iki dava açtık. Birincisi Devlet Su İşleri’ne (DSİ) karşı, baraj projesinin iptali için. İkincisi ise Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı. Bu inşaatın ÇED raporu ciddi bir araştırma yapılmadan masa başında hazırlandı, yöre halkının haberi bile olmadan barajdan uzak bir köyde kabul edildi. İdare Mahkemesi’nin iki davada da bizi haklı bulacağını düşünüyoruz.”

pkkDoğal Sit Alanı bölünecek

Bu yıl başlanan baraj duvarının inşaatı için bazı arsaların kamulaştırıldığını, ancak esas tehlikenin barajın su tutmasıyla köylerin tahliye edilmesi olduğunu söyleyen Çınar bu projenin doğa için de bir katliam olacağını söylüyor: “Barajın inşa edileceği alan Doğal Sit Alanı. 30 kilometre uzunluğundaki bu alanda yüzlerce bitki ve hayvan türü yaşıyor. Eğer baraj inşa edilirse bu alanın önemli bir kısmı su altında kalacak ve alanın kuzeyi ile güneyi birbirinden kopmuş olacak.”

Halkın baraja tepki göstermesine rağmen Adıyaman’ın 7 Haziran’a kadar tümü AKP’den olan vekillerinin bu tepkisi görmezden gelmesini eleştiren Çınar “Biz bölgedeki halkın mağduriyetlerini gidereceğiz derken bizi mağdur ettiler. 7 Haziran’da Adıyaman’dan HDP’li Behçet Yıldırım Meclis’e girmeyi başardı. Behçet Bey ile henüz görüşemedik ama bu konuda duyarlı olup sorunlarımızı çözmek için uğraşacağını düşünüyorum” diyor.

5 katını ödeseler ne fark eder?

BirGün’e konuşan Behçet Yıldırım da “Koçali Barajı’na Hayır Platformu’nu dinleyeceğiz ve yanında olacağız” diyor. “Bu hafta gerçekleşen yakma, yıkma gibi olayları tasvip etmiyoruz. Biz tepkimizi demokratik yollardan göstereceğiz. Önce halkımızı dinleyeceğiz. Bu barajın çevreye, hayvanlara, bölgedeki insanlara etkilerini araştıran hayvan hakları, insan hakları ve doğa örgütlerini dinleyeceğiz” ifadelerini kullanan Yıldırım, AKP’li vekillerin bu barajı ‘50 yıllık hayal’ olarak tanımladıklarını ve halkın tepkisini dinlemediğini söylüyor: “Burada halkı da bölmek için çok uğraşmışlar, bazı muhtarların desteğini almak için para ödemişler. ‘Kamulaştırma için değerinin çok üstünde para ödüyoruz’ diyorlar ama arsaya 2 bin lira yerine 10 bin lira ödesen ne fark eder. Halk toprağından geçinebiliyor ama 10 bin lirayla nasıl geçinecek? Biz bu yüzden sulama için Atatürk Barajı’nın kullanılmasını istiyoruz.”

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s