Kızıl-Yeşil Alternatifler toplantısında konuşmacılar Avrupa’da ortaya çıkan Occupy ve Indignados gibi hareketleri ve bu hareketlerin etkilerini anlattı
ONUR EREM
RAGA (Red and Green Alternatives/Kızıl-Yeşil Alternatifler) toplantılarının üçüncü gününde de çok sayıda sunumla devam etti.
İzleme fırsatı bulduğum Yeni Ortaya Çıkan Hareket Tarzları konulu sunumda RAGA İspanya’da ve Öfkeliler (Indignados) hareketinde yer alan Paco Fernandez ve Fransız Les Alternatifs’den Vladimir Fisera Avrupa’da ortaya çıkan yeni hareketleri anlattı.
Vladimir Fisera’nın sunumunda Doğu Avrupa daha ön plandaydı. Bu ülkelerde eskiden ayrı ayrı eylemler, kampanyalar veya sivil itaatsizlikler olduğunu ama artık bu ülkelerdeki hareketlerin uluslararası bir örgütlülükle ve aynı anda hareket ettiğini anlatan Strasbourg Üniversitesi Tarih ve Siyaset Bilimi Profesörü Vladimir Fisera, toplumsal hareketlerin neo-liberal tüketim toplumuna isyan eden eğitimli ve işsiz gençler olduğunu belirtti.
İşte Vladimir Fisera’nın sunumundan satırbaşları:
-Bu hareketler öfkeliler ve işgal hareketlerine benziyor. Politik motivasyondansa ahlaki motivasyonları daha ön planda olabiliyor. Bu hareketler kendi ulusal azınlıklarını da sürece dahil ediyorlar; mülteciler ve Romanlar gibi gruplar aktif rol alıyor.
-Hareketlerin başlangıç noktası eğitimli gençlerin en çok olduğu başkentler. Bu gençler şehirlerini sivil polislerden daha iyi biliyor, interneti çok iyi kullanıyorlar.
-Hareketler genelde bu gençlerin artan üniversite ücretlerine, kiralara tepkisiyle başlıyor. Gençlerin gösterilerine uygulanan baskının ardından protestolar sendikalar ve emekliler gibi grupların da katılımıyla toplumsal eylemlere dönüşüyor; bazı durumlarda bir günlük genel grev ilan ediliyor.
-Eylemi başlatan gençlerin etkileyici liderleri oluyor. Bu gençler alternatif gazetecilik ile klasik medyanın ortaya çıkaramadığı skandalları ve yolsuzlukları ortaya çıkartabiliyor.
-Küçük kentlerde ise eğitimli işsiz gençlerden daha çok işçiler olduğu için hareketlerin bu kentlere yayılmasında işçilerin rolü daha büyük.
-Gençlerin “özgürlük, bilgi meta değildir”, “biz avro değiliz”, “asıl şiddet aylık 800 avro maaşlardır” gibi akılda kalan, ilgi çeken sloganları oluyor.
ÖNCE HAREKET-SONRA PROGRAM
Vladimir Fisera’nın ardından Paco Fernandes İspanya’daki kitlesel eylemleri ve işgal hareketlerini anlattı. Bu hareketlerin başarısının birçok toplumsal hareketin bir araya gelmesiyle mümkün olduğunu söyleyen Paco, önce program yaratıp sonra hareket etmektense önce hareketin başladığını ve ardından birçok hareketin programlarının kombinasyonundan oluşan bir program hazırlandığını anlattı.
Paco Fernandes’in sunumundan satırbaşları ise şöyle:
-İnsanların böyle bir alanı işgal etmeye hazır ve istekli olması da çok önemliydi. Böylece bu hareketin bir yıl içinde dağılacağını söyleyenleri yanılttık. Somut başarılarımızın arasında kredi borçları nedeniyle bankaların evden atmaya çalıştığı insanların evlerinde kalmasını sağlayan eylem yapmamız da var.
-Hareketi ilk başlatan liderlerin ardından herhangi bir politik bağlantısı olmayan insanlar da katıldı ve yeni gelen insanları da dışlamayan bir yapı oluştu.
***
RAGA’dan ortak eylem planı
Sabah toplantılardan önce buluşan katılımcılar RAGA’nın uluslararası ortak eylem yapacağı konuları belirledi. Bu konuların arasında:
-Sağlıkta özelleştirme
-Brezilya ve Türkiye’deki HES inşaatları
-Kriz ve kredi borçları
-Fransa, Türkiye, İspanya, Brezilya ve Birleşik Krallık’taki nükleer santral planları
-Çevreciliği ve doğayı metalaştıran çevreci-yeşil kapitalizm
-Fransa, Birleşik Krallık, Türkiye, İspanya ve Arjantin’deki şist gazı projelerine karşı kampanya
-Gıda
-Savaşlar ve çatışmalar gibi konular bulunuyor. RAGA’nın farklı ülkelerdeki bileşenleri bu konular hakkında ortak eylemler, bildiriler ve kampanyalar hazırlamayı hedefliyor