ONUR EREM
Son bir yıl içinde birçok işletmenin, belediyenin politikası yüzünden battığı ve her geçen gün soluklaşan İstanbul Beyoğlu’ndaki Bekar Sokak önceki akşam tıpkı eski günlerdeki gibi canlı ve eğlenceliydi. Bir yıl önce Beyoğlu’ndaki masaların kaldırılmasıyla başlayan ve günümüze kadar gelen sokakta eğlence kültürünü silme hamlelerine karşı halk, BEYDER’in (Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği) organizasyonu sayesinde akşam saat 7’den itibaren sokaktaki sandalyelerde içerek canlı müzikle eğlendi. Konuştuğum gençler yaz sıcaklarında sokakta, açıkhavada oturmak istediklerini ama artık Beyoğlu’nda sokakta içmenin imkânsızlaştığını anlatıyordu. Eğlence gecenin geç saatlerine kadar sürerken katılımcılar sık sık belediye karşıtı sloganlar attı. Ben de bir yandan Beyoğlu’nda özlediğimiz sokak atmosferinin ve müziğin tadını çıkartırken diğer yandan da BEYDER Eşbaşkanı Tahir Berrakkarasu ile belediye yasaklarını, esnafın durumunu ve protestoyu konuştuk:
» Protesto eğlencesini düzenleme fikri nasıl çıktı?
Beyoğlu’na yaşatılan işkencenin birinci yıl dönümünde bu skandalı Beyoğlu’na yakışan bir şekilde taçlandırmak istedik. Masalar kaldırıldığından beri belediye sürekli “Bir çalışma yapıyoruz, bitirince masalar geri gelecek” diyerek bizi oyalıyordu; sabrettik ve bir yılın ardından sabrımız tükendi. Bazı gazeteciler köşe yazılarında Beyoğlu için Paris, Amsterdam gibi örneklerden bahsediyorlar. Bunlara hiç gerek yok. Gidin Türkiye’de Beyoğlu dışında bir ilçeye, sokaklarda masaların olduğunu göreceksiniz. Yasak olan tek ilçe Beyoğlu.
» Belediye ile görüşmelerinizden bir sonuç alabildiniz mi?
Beyoğlu Belediyesi 8 aydır randevu taleplerimize cevap vermiyor. Kadir Topbaş’tan 2 randevu istedik geri dönüş olmadı. Kültür Bakanlığı’na 3 ay önce dilekçe yolladık cevap yok. Zaten bu işin emri çok daha yukarıdan verilmişti. Başbakan Galata Mevlevihanesi’ne geldiğinde “Buralarda yürünmüyor” diye şikayet etmişti. Beyoğlu Belediyesi ise adeta vur deyince öldürdü, bugün Beyoğlu’nda yürüyen insan sayısı yarı yarıya azaldı. İstiklal Caddesi üzerindeki büyük mağazalardan sokak arasındaki esnafa kadar herkesin geliri yarıya indi, çalışan sayısı azaldı. Çünkü insanlar açıkhavada oturamayacağı bir Beyoğlu’na gelmektense Beşiktaş’a, Elmadağ’a, Kadıköy’e, Nişantaşı’na gitmeye başladı.
»Yerel seçimde Beyoğlu Belediyesi’ni AKP’den başka bir parti kazansa yasak kalkar mı?
Biz kalkacağını düşünüyoruz. Bu yüzden esnaf ile “doğduğun yerden değil, doyduğun yerden oyunu kullan” kampanyası başlattık. Beyoğlu’nda çalışan ve yaşayan herkesi, ikametgahını Beyoğlu’na almaya ve yerel seçimde oyunu muhalefet partilerine vermeye davet ediyoruz.
»Bazı sokaklarda eskisi kadar olmasa da masa görebiliyoruz. Neye göre veriliyor bu haklar?
Neye göre verildiğini anlamak mümkün değil. Geçen yıl “Bütün Beyoğlu’nda masalar geri gelse bile Mis Sokak’ta gelmez” diyen belediye bugün sadece Mis Sokak’a izin verdi; orada da bütün mekanlara değil bazılarına izin vererek esnafı birbirine düşürmeyi hedefliyorlar. Örneğin bu süreçte belediyeyi protesto eden yerlere izin verilmedi.
»Eskiden gençlerin gözde mekanlarından olan Asmalımescit’te bugün kapalı kepenkler ve kiralık-satılık ilanları görüyoruz. Sizce yasak kalksa esnaf belini doğrultabilir mi?
Oradaki işletmeler tamamen bitti. Bugün yasaklar kalksa bile herkesin bütçesi sarsılmış durumda. Devlet 3 yıl vergi almasa bile kendine gelemez artık işletmeler. Bütün bu yaşadıklarımızın Tarlabaşı’ndaki ‘kentsel dönüşüm’ ile başlayan sürecin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Bazı çevreler “Beyoğlu eğlenceyle anılmasın istiyoruz” diyor. Beyoğlu’ndaki eğlence mekanlarını yok ederek bölgenin farklı bir sermaye grubunun eline geçmesini istiyorlar. Hükümetin gerçek niyeti, 2005 yılında eğlence vergisine yüzde 6.600 zam yaptıklarında anlamıştık. Böyle uçuk bir zammın neden yapıldığını bir yetkili cevaplayamadı.
»Bundan sonra da benzer protesto şenlikleri görecek miyiz?
Evet, Ramazan’ın ardından her ay 1-2 farklı sokakta benzer etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz.