RedHack YÖK’ü salladı

RedHack önceki gece YÖK’ün internet siteni hackleyerek 60 bin belgeyi ele geçirdi. Kızıl Hacker’ların yayınladığı belgeler, İstanbul Üniversitesi’nden Haccettepe’ye kadar çok sayıda kurumun yolsuzluğunu gözler önüne seriyor
ONUR EREM – 08.01.2013
Halk için hack sloganıyla bugüne kadar çok sayıda devlet kurumunun internet sitesini hackleyerek yolsuzluk belgeleri yayınlayan hacker grubu RedHack, önceki gece Yüksek Öğretim Kurumu sistemine düzenlediği saldırı ile elde ettiği belgeleri yayınlamaya başladı.
GEREKÇE YÖK’ÜN ODTÜ’YE TAVRI
YÖK’ün Elektronik Paylaşım Sistemi ebys.yok.gov.tr sitesinin şifrelerini kıran Redhack 60 binden fazla belge ele geçirdiğini duyurdu. YÖK’ün ODTÜ’ye yönelik tavrını protesto etmek amacıyla saldırı yaptıklarını açıklayan RedHack, ele geçirdiği belgeleri Twitter üzerinden yayınlamaya başladı.
Kızıl Hackerlar, ilk olarak Kastamonu, Hacettepe, Giresun, Gazi, Uludağ ve İstanbul Üniversiteleri’ne dair belgeler yayınladı. İşte o belgelerde yer alan önemli bilgiler:
İÜ, GELİRİ BAĞIŞ DİYE GÖSTERMİŞ
Ziraat Bankası ile protokol imzalayan İstanbul Üniversitesi (İÜ), kamu kaynaklarını Ziraat Bankası’nda tutma karşılığında 3 yıl boyunca bazı harcamalarını bankaya ödetti. Protokolün ilk halinde bu harcamaların sınırı 4,25 milyon TL olarak belirlenirken protokole yapılan güncelleme ile bu sınır kaldırıldı.
Sayıştay, İÜ’nün 100 milyon TL tutarındaki parasını Ziraat Bankası’nın vadesiz hesaplarında tutması karşılığında bankanın 323 bin TL değerindeki bir BMW ile 431 bin TL değerindeki 6 adet Volkswagen Passat’ı üniversite vakfına verdiğini tespit etti.
Konuyu inceleyen Sayıştay, bankaya ödetilen bu harcamaların üniversite tarafından bağış olarak gösterildiğini, ancak YÖK Kanunu’na göre bankanın ödediği paraların bütçe geliri olarak gösterilmesi gerektiğine karar verdi. Bu kararın arkasındaki gerekçe ise karşılanan harcamaların ve satın alınan araçların doğrudan bağış olmaması, üniversitenin parasını bankada tutması karşılığında alınmasıydı.
OTOPARK GELİRLERİ BÜTÇEYE AKTARILMADI
Sayıştay raporunda İÜ’nün Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’ndeki otoparkları İÜ Sosyal Tesis İşletmesi ile işlettiği, YÖK Kanunu’na göre bu kurumun otopark işletme yetkisi olmadığını, kurumun İstanbul Üniversitesi’ne otopark kullanımı için kira ödemediğini ve buradan elde edilen gelirlerin bütçeye aktarılmadığını tespit etti. Sayıştay, bu yolsuzluklardan ötürü devletin yaşayacağı gelir kaybını üniversite yöneticilerinin sorumlu olduğunu belirtti.
1480 ADET PROMOSYON
RedHack’in belgelerinde valilere, belediye başkanlarına ve diğer önemli isimlere dağıtılan promosyonlar da gözüküyor. Listede 2009 yılında 70 adet fincan takımı, 196 adet çanta, 337 adet cüzdan, 576 adet kravat, 301 adet fular dağıtıldığı yazıyor .
FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE KAYIP 162 BİN TL
RedHack’in Fırat Üniversitesi ile ilgili açıkladığı belgelerde de büyük usulsüzlükler dikkat çekiyor. Belgelere göre Fırat Üniversitesi’nin 2008, 2009 ve Nisan 2012’de Vakıfbank ile imzaladığı protokol sonucunda bankadan 500 bin TL değerinde Audi A8 Long 3.0 model araç ve 832 bin TL promosyon almasının kararlaştırıldığı. Haziran ayındaki rektörlük seçimlerinde rektörün değişmesinin ardından üniversitenin iç denetim birimlerince yapılan incelemelerde, eski rektör Feyzi Bingöl’ün bu protokol ile üniversiteyi zarara uğrattığı tespit edildi.
İç denetçilerin Ekim ayında hazırladığı raporda protokollerden birinin sonunda üniversitenin 193 bin TL alması gerekirken muhasebe kayıtlarında sadece 31 bin TL’lik gelir gözüktüğü, bunun da faiz geliri olarak işlendiği yer alıyor. Toplamda 832 bin TL olması gereken promosyona dair üniversite kayıtlarında bir bilgiye ulaşılamadı. Protokolün sona ermesine rağmen Vakıfbank’ın harç tahsilatına devam etmesi de başka bir usulsüzlük olarak raporda yer alıyor.
Raporda, Vakıfbank’ın üniversiteye Audi A8 araç aldığını, bahar şenliği ücretlerinin karşılandığını ve 477 bin TL tutarında para aktardığını açıklamasına rağmen, üniversitenin muhasebe kayıtlarına sadece hibe edilen aracın işlendiğine dikkat çekiliyor.
1.8 MİLYON TL’LİK ZARAR
Audi A8 aracın Taşık Kanunu’na aykırı bir şekilde hibe edildiğini anlatan rapora göre, aracın trafik tescil işleminin yapılıp yapılamadığının tespit bile edilemedi. Ayrıca 2011 yılında üniversitenin parasının vadeli hesap yerine vadesiz hesapta tutulması nedeniyle üniversitenin 1.8 milyon TL’lik zarara uğradığı belirtildi. Raporu hazırlayan uzmanlar, “paralar vadeli hesapta değerlendirilmeliydi” yorumunda bulunuyorlar.
14 Kasım 2012’de hazırlanan bir diğer raporda ise Vakıfbank’ın üniversiteye 2. İktisat Tarihi Kongresi’nin masraflarını karşılamak üzere 41 bin TL gönderdiği, ancak muhasebede bu harcamalara dair kayıt bulunmadığı yer alıyor ve uygulamalarda mevzuata aykırılık nedeniyle soruşturma açılması öneriliyor.
Bu rapordan 5 gün sonra, yeni rektör Kutbeddin Demirdağ, eski rektör hakkında soruşturulma başlatılması için  YÖK Yönetim Kurulu Başkanlığı’na bir yazı gönderdi.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s