
45 MİLYON: RedHack’in bugüne kadar açıkladığı 12 belgede, kamunun 45 milyon TL zarara uğratıldığı yer alıyor. Bazı usulsüzlüklerin maliyeti hesaplanmadığı için gerçek rakam bundan çok daha fazla olabilir.
Redhack’in üniversitelerdeki usulsüzlüklere dair yayınladığı belgeler, halkın parasının ihaleler aracılığıyla özel şirketlere yedirildiğini, çalışanlara dağıtıldığını, ihmaller nedeniyle bozulan ekipmanlara harcandığını gözler önüne seriyor
ONUR EREM – 9 Ocak 2013
Redhack, YÖK’ün bilgisayar ağına sızarak ele geçirdiği belgeleri yayınlamaya devam ediyor. Redhack’in önceki gün açıkladığı açıkladığı belgelere göre ise Hacettepe Üniversitesi’ndeki usulsüzlük nedeniyle kamu milyonlarca lira zarara uğradı.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörülüğü’nün emriyle Marubeni firmasından alınan 171 kalem ekipman ile ilgili sözleşme ve şartname hükümlerine uyulmadığı ve bu yüzden üniversitenin zarara uğratıldığı nedeniyle 30 Nisan 2012 tarihinde soruşturma başlatıldı.
Türkiye’ye tam donanımlı bir kanser merkezi kazandırarak yurt dışına gidişleri azaltmak ve bu konuda uzman açığını kapatmak amacıyla 39 milyon dolara yapılan ve 2012 yılında tamamlanan HÜ Onkoloji Hastanesi 2. Kısım Projesi için alınan bu ekipmanlarda üniversitenin nasıl zarara uğratıldığı soruşturma raporunda tek tek yer alıyor.
‘ARKADAŞLAR İMZA ATINCA BEN DE ATTIM’
İfadelere göre Marubeni’nin Türkiye temsilcisi olan İncekaralar yüklenici firması tarafından kurulan TRP6 adlı bir brakiterapi cihazının çalışması için gerekli olan Well-Type iyon odası eksikti. Oysa ortada uzmanların, cihazın kusursuz ve çalışır durumda olduğuna dair imzaladıkları belge vardı. Bunun üzerine o belgeyi imzalayan görevlilerle görüşen soruşturma kurulu ilginç bir bilgiye ulaştı: Bazı görevliler eksikliğin farkında olamayacaklarını, diğer görevliler de arkadaşları imzaladıkları için imzaladıklarını söylediler.
AÇIK HAVADA BEKLETİLEN KLİMA BOZULDU
Marubeni’den alınan 1.26 milyon avroluk hijyenik klima sistemi ise 2007’de hastaneye teslim edilmiş. Ancak 3 yıl boyunca park alanında, açık havada, uygun olmayan şartlarda bekletilen klimalar 2012 yılında inşaatın tamamlanmasının ardından kullanılmak istendiğinde, klimaların bozuk olduğu fark edildi. Cihazın üreticisi ve yetkili satıcısı da klimanın kar, yağmur ve güneş altında bekletildiği için hasar aldığını söyleyerek çalıştırmayı reddetti. Bunun üzerine Marubeni firması mahkemeye verildi. Ancak firmanın mahkemeye, HÜ İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Nejat Ertürk tarafından yazılmış “cihaz uygun ortamda bekletilmiştir” yazısını vermesi üniversiteyi zor duruma düşürdü. Ertürk, brakiterapi cihazının teslimatı sırasında, kargo üzerinde “içindekiler” listesi olup olmadığını kontrol etmeyerek iyon odası olmayan cihazın teslim alınmasına yol açmıştı.
Hastanenin inşaat süreci ile ekipmanların satın alınması sürecinin paralel işlememesi nedeniyle bazı ekipmanların garanti sürelerinin daha montaj yapılmadan dolduğunu belirten rapor, klimanın tamir masrafının 500 bin TL olacağını ifade ediyor. Marubeni Türkiye Temsilcisi İncekaralar’ın klimaları dış ortamda korumak için proje hazırlattığı, sonradan maliyeti nedeniyle vazgeçtiği ve bunun yerine cihazları sadece naylon örtüyle kapladığı da raporun bir diğer bulgusu.
Raporun sonuç bölümünde ise klimaların zarar görmesi ve çalıştırılamadığı için hasta kabulü yapılamaması, şartnamede Marubeni’nin yapması gereken işlerin 14.2 milyon TL karşılığında Somut Limited Şirketi’ne yaptırılması nedeniyle aralarında eski rektörler Tunçalp Özgen ve Uğur Erdener’in de yer aldığı 11 kişinin kamu zararına yol açtığı ifadeleri yer alıyor. Yayınlanan belgelere göre Marubeni’den alınan ekipmanın toplam bedeli ise 12 milyon dolar.
Belgelere göre Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer 30 Kasım 2012’de YÖK Başkanlığı’na yazdığı yazı ile üniversitenin eski rektörlerinden Uğur Erdener ve Tunçalp Özgen hakkında soruşturma açılmasını talep etti.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ YANDAŞA ÇALIŞMIŞ
Gazi Üniversitesi’ne dair belgelerde ise Atatürk Orman Çitfliği’nden işyeri ve konut yapmak için aldığı arsada yapılan usulsüzlük dikkat çekiyor. İnşaat ihalesinin belediyeye ve iktidara yakın olan Kuzu İnşaat firmasına kaldığını, ihalede ilk olarak üniversitenin payının yüzde 42.6 olmasına rağmen şirketin kârını arttırmak için üniversitenin payının yüzde 40’a düşürülmeye çalışıldığı, bütün bunların eski rektör Kadri Yamaç tarafından görev süresinin bitmesinden hemen önce apar topar yapıldığı soruşturma rapordaki önemli bilgiler arasında. Bölgede kat karşılığı yapılan binalarda mülk sahibinin oranının ortalama yüzde 60 olması, Kuzu İnşaat’ın payının neden bu kadar yüksek olduğu sorusunu akla getiriyor.
GİRESUN’DA FİRMA ÖNCEDEN BELLİ
Redhack’in Giresun Üniversitesi ile ilgili belgelerinde, Laboratuvar Kurulumu Projesi kapsamında 83 kalem makine ve teçhizat alınması için 2.832.000 TL’lik ödenek verildiği, ancak bu ödeneğin sadece 9 kalem için kullanıldığı, bir cihaza ise kurulumu gerçekleşmemesine rağmen 664.340 TL ödendiği yer alıyor. Makine ve teçhizatın alımı için öğretim üyeleri tarafından hazırlanan teknik şartnamedeki maddeler ile firmalar tarafından sunulan teknik şartnamelerdeki maddelerin bire bir aynı olması ihaleyi alacak olan firmanın önceden belirlendiğini ortaya çıkarttı.
ULUDAĞ, TEMİZLİK FİRMALARINI ZENGİN ETTİ
Uludağ Üniversitesi, temizlik firmalarıyla fahiş bir fiyattan anlaşarak 12 milyon TL’lik kamu zararına yol açtı. Konuya dair soruşturmayı yürütenlerin hazırladığı raporlar, firmalara ödenen paranın normalde ödenmesi gereken miktarın yaklaşık iki katı olduğunu ifade ediyor.
Uludağ Üniversitesi’nin eski rektörü Mustafa Yurttkuran, öğrenci harçları ve personel maaşları karşılığında Garanti Bankası’ndan aldığı promosyon ücretini, üniversiteye değil üniversite vakfına aktarırken paranın burada birçok başlıkta kullanıldığı ve üniversitenin zarara uğratıldığı da Redhack belgelerinde yer alıyor. Bu kapsamdan vakfa aktarılan para ise 535 bin TL.
KASTAMONU’DA SAHTE DİPLOMALI BAŞKAN
Kastamonu Üniversitesi’nde ise sahte diploma soruşturması konuşuluyor. Üniversite rektörünün de suçlandığı soruşturmada, sahte diplomalı Cuma Aydın adlı kişi önce akademisyen olarak atanırken, daha sonra meslek yüksek okuluna Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı yapıldı. Hiçbir inceleme yapılmadan akademisyen olarak atanan üstüne bir de bölüm başkanı yapılan Kastamonu Üniversitesi yönetimi ve rektörlüğü ise bu konuda suçlarının olmadığını ileri sürdü.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NDE 4.5 MİLYON DOLARLIK ZARAR
RedHack’in yayınladığı bir diğer belge ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Mustafa Yalçın Kekeç’in iddialarını konu alıyor. İddiaya göre İslam Kalkınma Bankası’ndan alınan 8.9 milyon dolarlık kredi ile gerçekleştirilen usulsüz ihale sonucunda üniversiteye eksik ve bozuk ekipman satın alındı. Üniversite bu usulsüzlük nedeniyle 4.5 milyon dolar zarara uğradı. Konu mahkemeye taşındığında ise eski rektörler Alper Akınoğlu ile Behnan Alper cihazların bozuk olmadığını beyan etti ve dava düştü. Bunun ardından YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a 3 defa mektup yollayarak eski rektörler hakkında soruşturma açılmasını talep eden Kekeç YÖK tarafından dikkate alınmadı.