“İşimiz zor ama yolumuz açık”

Birleşik Haziran Hareketi Beyoğlu forumunda konuşan Selçuk Kaygusuz “İşimiz zor ama yolumuz açık” dedi

30.11.2014 ONUR EREM twitter: @onurerem

Birleşik Haziran Hareketi’nin dün Beyoğlu’nda düzenlediği mahalle forumuna beklenenin üzerinde katılım oldu. “Haziran mahallesine dönüyor” sloganıyla Cezayir Oteli’nde gerçekleşen toplantıda yaklaşık 100 katılımcı, ayakta da olsa toplantıyı dinleyebilmek için salonu hıncahınç doldurdu.

Katılımcıların sırayla söz aldığı, kadınlara pozitif ayrımcılık için daha fazla konuşma süresi verilen toplantıda ilk olarak Abdurrahman Atalay konuştu. Birleşik Haziran Hareketi’nin kimlik ya da sorun temelli değil, sınıf temelli bir hareket olduğunu söyleyen Atalay “Ancak kimlik temelli veya belirli bir sorun etrafında hareket eden hareketler de dostlarımızdır. Halkların Demokratik Kongresi gibi yapılarla birlikte hareket edeceğimiz, dayanışma göstereceğimiz çok nokta olacak” dedi. Herkesi bir çatı altında birleştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Atalay, Gezi’yi yaratan krizlerin hepsinin önümüzde durduğunu anlatırken sözlerini “2 hafta önce Gezi’ye tekrar iş makineleriyle girmeleri karşısında gösterdiğimiz refleks onları korkuttu” dedi.

“VEKİL DEVŞİRMESİ ÖNEMLİ”

Atalay’ın ardından konuşan Melda Onur ise “Bugün buraya bir CHP milletvekili olarak katılmıyorum, birlikte direndiğimiz arkadaşlarımın yanında olmaya geldim” ifadelerini kullandı. Haziran Hareketi isminin çok önemli olduğunun altını çizen Onur “Bu hareket siyasi partilere milletvekili mi devşirecek, partileşecek mi, yoksa parlamenter sistemden uzak mı duracak henüz bilmiyoruz. Ancak solda gördüğü partilere milletvekili devşirmesi çok etkili ve önemli olur” dedi. Gezi’de 20 gün boyunca direnen gençlerin bir kısmının kendini TBMM’de ziyarete geldiğinde “Sakın bu insanları partinize alıp sahiplenmeye çalışmayın, biz burada CHP’yi güçlendirmek için değil, siyasetçilere nasıl bir ülkede yaşamak istediğimizi göstermek direndik” dediğini aktaran Onur, bu sözleri unutmadığını da belirtti.

“ESTETİK VE SAHİCİ”

Toplantıdaki bir diğer konuşmacı da Cem Tüzün’dü. İkinci defa BHH toplantısına katıldığını söyleyen Tüzün konuşmasına siyasetin finansmanının önemine dikkat çekerek başladı. “Nasıl oldu da Gezi nöbetleri onlarca kişiden milyonlarca kişiye ulaştı, bu sorunun cevabı hareketin geleceğini şekillendireceği cevap olacak” diyen Tüzün, BHH’de ahlak ve akılın iki temel yapı taşı olması gerektiğini söylerken “Siyaset dilimiz ve duruşumuz estetik olmalı, sahici olmalı” ifadelerini kullandı.

MEYDAN İŞGALLERİ DEVRİ

Bir başka katılımcı ise Yasemin Cankurtaran’dı. Dünyada farklı dönemlerde farklı hareket ve eylem tarzlarının ortaya çıktığını, çağımızda da bunun medyan işgalleri şeklinde gerçekleştiğini söyleyen CHP PM üyesi Cankurtaran “Brezilya’dan İsrail’e kadar meydan işgallerinde hep bir tema oldu. İşsizlik, ekonomik çöküş, futbol, kentsel dönüşüm, ev fiyatlarındaki yükseklik, ağaca sahip çıkma gibi” dedi. Etnik ve dini kimliklere, sınırlara inanmadığını söyleyen Cankurtaran önceki gün çocuklara moral verme etkinliği için gittiği Suruç’ta 30 kişinin öldüğü bombalı saldırılar nedeniyle herkesin kaçtığını ve hiçbir şey yapamadıklarını anlatırken “Burada da sınırların anlamsızlığını gördük, çünkü sınırın iki tarafında da halk birleşmiş durumda” dedi.

BHH’nin algı yönetiminin ve pazarlanmasının da çok önemli olduğunu, öbür türlü kıyıda köşede görünmez kalabileceğini vurgulayan Cankurtaran “Öyle bir toplum düşlemeliyiz ki kimse kendini azınlık hissetmesin, herkes işte benim ülkem diyebilsin” ifadelerini kullandı.

Katılımcılardan Selçuk Kaygusuz, BHH’nin geleceğinin nereye evrileceğini kimsenin bilmediğini söylerken “Biz Gezi’de ilk defa tek bir ok olup düşmanımıza saplanmayı başardık. Tekrardan nasıl ok haline gelip hedefimizi vuracağımızı bu süreçte bulacağız. İşimiz çok zor ama bunun yolunu aramak zorundayız. İşimiz zor ama yolumuz açık” dedi.

OY ALMANIN YOLU

Beyoğlu Esnafı Tarkan Konar ise “Gezi’de sadece hislerimizle çok güzel bir şey çıkardık ortaya” diye başladığı konuşmasında dünyada çevre, ekoloji, tarım krizleri ve savaşları yaşandığını, yüz yıl sonra tarihte Türkiye’de verilen bu mücadelenin yazacağını anlattı. “Gezi’de hareket politik değildi, iktidarı ele geçirip yeni bir düzen kurma amacıyla bir araya gelememişti ancak oluşacak yeni bir politik harekete sosyo-kültürel bir zemin hazırladı halk. Bazı solcuların söylediği ‘Bu halktan bir şey olmaz’ sözü halkın Gezi’deki eylemliliğiyle artık geçersiz bir sözdür. Toplum bize hak verdi, ama oy vermedi. Oy vermsi için ne yapacağımızı bilmesi lazım, ki biz de tam olarak bilmiyoruz. Oy alabilmek için 100 yıl önceki gibi ‘Ne yapmalı’ sorusunu kendimize sorup cevap bulmamız, bir reçete yaratmamız gerekir” diyen Tarkan Konar, Gezi’nin kendi gündemini belirleyen bir hareket olduğunu, BHH’nin de esnaf sorunları, AKM ve Taksim İlkyardım’ın durumu, Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm gibi konular ile kendi gündemini belirleyerek sırf bir hükümet karşıtlığından kurtulabileceğini söyledi: “Gezi kendini tartıştırdı, halk orada 15 gün boyunca devletsiz bir yaşamın mümkün olduğunu gösterdi”.

About onurerem

journalist @ birgün newspaper. twitter.com/onurerem
Bu yazı Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s