Düşünce kuruluşu Stratfor, Orta Doğu’da artan kuraklık, Türkiye’nin su politikası ve bölgesel güç olma iddiası üzerine bir rapor yayınladı
ABD’li düşünce kuruluşu Stratfor Türkiye’nin su politikaları ve bölgesel kuraklık tehlikeleri üzerine bir makale yayınladı. CIA’in gölge kuruluşu olarak da tanımlanan Stratfor, Türkiye’nin Fırat ve Dicle nehirlerini kontrol ederek Orta Doğu’daki etkisini artırmak için kullanabileceğini belirtirken ülke içindeki ve dışındaki Kürtlerle ilişkisini de “Aşil topuğu” olarak tanımlıyor.
Stratfor’a göre uzun vadede Türkiye’nin nehirler üzerindeki kontrolü ve su politikaları Irak ve Suriye ile gerilim yaratacak. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılacak ve yapılmakta olan barajlar ise Kürtlerle ilişkileri etkileyecek. Stratfor, Türkiye’nin su yönetimini siyasi bir araç olarak kullanmaya devam etmesini bekliyor.
NASA’nın 2003-2009 arasında yaptığı incelemelere göre Fırat ve Dicle havzasında endişe verici bir kuraklık trendi olduğunu da hatırlatan Stratfor, Ankara’nın dengesiz Orta Doğu’da bölgesel güç iddiasını devam ettirebilmek için kuraklık dönemlerindeki su politikasını kullanacağını öngörüyor.
GAP’ın finansmanında, projenin bölgesel dengeleri gözetmemesi nedeniyle sıkıntılar çıktığına değinen Stratfor, proje dahilinde yapılan güvenlik ve hidroelektrik barajlarının tamamlanma oranının yüzde 85’teyken sulama amaçlı barajların yalnızca yüzde 24’ünün tamamlandığını belirterek bu nedenle Türkiye’deki Kürt bölgelerinin henüz bu projeden yeterince ekonomik fayda sağlayamadığını vurguluyor.
Stratfor’a göre Türkiye ve İran bölgedeki Kürtler üzerinde etki sahibi olmak için birbiriyle yarışmak zorunda kalacak. Bu ilişkilerde de su önemli bir koz olarak kullanılacak ve bu durum Irak’la ilişkilerin gerilmesine yol açacak.